Hlavní obsah

Londýn startuje historickou policejní akci, větší než po atentátech

– Londýn • Aktualizováno
Novinky, BBC,

Na tři dny výtržností v Londýně a dalších britských městech, které si vyžádaly škody ve výši desítek miliónů liber, zareagovala londýnská policie vůbec největší operací proti zločinu. Pět set detektivů se pokouší ze záběrů kamer identifikovat lidi, kteří se dopouštěli rabování a žhářství. Vyšetřování je dokonce rozsáhlejší než to, které následovalo po atentátech v metru ze 7. 7. 2005.

Článek

Už byly zveřejněny první záběry výtržníků, které zaznamenaly stovky bezpečnostních kamer v metropoli. Prvních 32 lidí v souvislosti s výtržnostmi stanulo před soudem. Byl mezi nimi člověk věnující se grafickému designu, studenti, mladý dělník, ale i vysokoškolák, který ukončil studia, a dokonce člověk, který vstoupil do armády. Část z nich nepochází z Londýna. Ve vazbě jich skončilo osmnáct.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve zničeném Croydonu museli hasiči zasahovat i přes denVideo: Reuters

V Londýně bylo zadrženo celkem 563 lidí a 105 už bylo obviněno v souvislosti s násilím, které ochromilo Londýn a zpustošilo celé městské bloky.

Foto: Stefan Wermuth , Reuters

Zatýkání podezřelého v Enfieldu

Zatýkalo se ale i v dalších městech, a to nejen kvůli samotným výtržnostem, ale také kvůli svolávání účastníků po sociálních sítích. Kvůli tomu už byl zadržen jeden teenager v kentském Folkestone a další 16letá osoba je vyslýchána v Glasgowě.

V úterý večer propukly nepokoje v Salfordu v Manchesteru, kde stojí asi 70 až 80 mladíků proti policii. Policie zasáhla proti skupině výtržníků i v Západním Bromwichi.

V Londýně byl sbor posílen o deset tisíc lidí na 16 000. Posily jsou povolány z jiných sborů. Zatím ale nebyla povolána armáda. Své služby nabídli i policisté, jimž už skončil služební poměr. Policisté plánují použít proti rabujícím a žhářům i gumové projektily. Podle experta Sky News na zločin Martina Brunta to souvisí se záměrem policie změnit taktiku.

Velitelé sice měli tyto zbraně k dispozici už i po předchozí noci, ale nechtěli je použít.

Nepokoje se již přesunuly i do centra Manchesteru a Birminghamu.

V Salfordu na předměstí Manchesteru se násilníci navečer vloupali do několika obchodů, zapálili několik aut a založili požár v jedné budově. V Salfordu také napadli kameramana BBC a novináře z další televize ITN. Stejně tak skupina mladých výtržníků zaútočila na vůz rozhlasu BBC.

Policie vyzývá občany, aby se vyhýbali středu Manchesteru, kde byl zapálen jeden obchod s oděvy. Podle svědků tu několik stovek násilníků bojuje s policií.

Několik obchodů rozbili výtržníci ve West Bromwich u Birminghamu, kde také zapálili dvě auta. V samotném Birminghamu další gangy napadly několik obchodů, zapálily pár automobilů a pokračují ve střetech s policií.

Reklama

Výběr článků

Načítám