Hlavní obsah

Loď Aquarius zachraňující migranty už nemůže plout pod panamskou vlajkou

• Aktualizováno

Panama zbavila loď MV Aquarius 2 registrace. Pokud vpluje do přístavu, už z něj nebude moci vyplout, dokud ji nezaregistruje jiná země. Neziskové organizace Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée, které ji provozují, v pondělí krok odsoudily. Uvedly, že Panama loď registrace zbavila pod „neskrývaným ekonomickým a politickým tlakem italské vlády”. Aquarius 2 je poslední nevládní loď zachraňující migranty ve Středomoří.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Záchranná loď Aquarius na archivním snímku

Článek

„Toto oznámení (o zbavení registrace) odsuzuje stovky mužů, žen a dětí, kteří se zoufale snaží dosáhnout bezpečí, do vodního hrobu. Zasazuje vážnou ránu humanitární misi záchrany životů lodi Aquarius, posledního nevládního plavidla v centrálním Středomoří,” uvedly organizace Lékaři bez hranici a SOS Méditerranée.

Provozovatelé plavidla zároveň apelovali na evropské vlády, „aby lodi Aquarius umožnily pokračovat v misi – ať panamským úřadům potvrdí, že hrozby italské vlády jsou nepodložené, anebo lodi okamžitě přidělí novou vlajku, pod níž by mohla plout”. Na palubě plavidla se nyní podle dvojice neziskových organizací nachází 58 migrantů ze dvou lodí, které se potýkaly s problémy.

Panama odejmutí registrace odůvodnila tím, že loď „nerespektuje mezinárodní právní postupy”, které se týkají záchrany migrantů ve Středozemním moři.

V centru diplomatických sporů

„Zatímco Panama odebrala vlajku nevládní lodi Aquarius 2, která se tak znovu stává 'lodí duchů', libyjská pobřežní stráž zachránila a vrátila do Libye přes 200 migrantů,” napsal na Facebooku italský ministr vnitra Matteo Salvini. Právě on v nové vládě prosadil tvrdou linii vůči migraci. Salvini v neděli také popřel, že Italové na Panamu tlačili. Na sociálních sítích napsal, že ani neví, jaká je telefonní předvolba Panamy.

Loď Aquarius ve Středozemním moři operuje od února 2016. Poté, co nový italský kabinet uzavřel přístavy lodím neziskových organizací, se Aquarius ocitl v centru diplomatických roztržek ohledně toho, kde migranty vylodit.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Migranti na palubě lodi MV Aquarius

Nejprve ji nevpustila do svých přístavů Malta a později Itálie. Po devíti dnech plavby po Středozemním moři nakonec pomohlo Španělsko, které přijalo všechny migranty. [celá zpráva]

Nejprve plul pod vlajkou Gibraltaru, který mu tuto možnost letos v srpnu odejmul. Pod panamskou vlajkou loď změnila jméno na Aquarius 2.

Podobný spor proběhl v srpnu o loď italské pobřežní stráže Diciotti, která měla na palubě na 150 migrantů. Nakonec italské úřady nechaly vystoupit migranty na Sicílii. Italská vláda žádala záruku, že si je rozeberou státy EU. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám