Hlavní obsah

Lipavský ukázal Lavrovovi diplomatický prostředníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skopje

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) bojkotoval projev šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova na zasedání ministrů zahraničí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve Skopje a místo sebe poslal do sálu referenta. Novinkám to řekl unijní diplomat, podle kterého jde o největší možný „diplomatický prostředníček“, který Česko může Rusku ukázat.

Lavrov přichází na zasedání OBSEVideo: Reuters

 
Článek

Podle zdroje se Lipavský takto rozhodl kvůli ruské agresi na Ukrajině a kvůli tomu, že by poslouchání projevu Lavrova mohlo tuto agresi legitimizovat. „V diplomacii jde o velmi silné gesto. Není běžné, aby místo ministra šel do sálu referent,“ řekl Novinkám unijní diplomat, který si přál zůstat v anonymitě.

„Normálně by za sebe poslal diplomata nebo Koneckého,“ dodal zdroj s referencí na vrchního ředitele bezpečnostní a multilaterální sekce Ministerstva zahraničí Davida Koneckého, který Lipavského na cestě do Severní Makedonie doprovází.

Foto: Profimedia.cz

Šéf české diplomacie Jan Lipavský

Informaci, že Lipavského v sálu nahradil referent, potvrdil i jeho tiskový mluvčí Daniel Drake. „Česká delegace projev ruského ministra zahraničí poslouchala v zastoupení referenta, který má na starosti dezinformace,“ řekl Novinkám Drake.

Bulhaři nepovolili Lavrovovi přelet, do Severní Makedonie musel přes Turecko

Evropa

Zdroj z diplomacie se dotkl i středeční večeře, která čtvrtečnímu jednání ve Skopje předcházela. Té se Lipavský také účastnil a setkal se na ní například se svým britským protějškem Davidem Cameronem.

Už dopředu ale bylo jasné, že Lavrov na večeři nebude. „Nikdo ho nepozval. Logicky s ním tedy ministr nemohl stolovat,“ vysvětlil zdroj.

Tím narážel například na slova poslance Ondřeje Koláře (TOP 09), který ve středu kritizoval Lipavského za to, že bude sedět u jednoho stolu s Lavrovem.

„Byl bych rád, kdyby si pan ministr tuhle večeři nakonec odpustil a s ‚asistentem‘ válečného zločince v jedné místnosti u jednoho stolu nedebužíroval,“ napsal Kolář na Facebooku, aniž by později uvedl věci na pravou míru.

Někteří nejeli vůbec, jiní poslali pouze delegaci

Tiskový mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko v pondělí na Facebooku oznámil, že se Ukrajina jednání OBSE v Severní Makedonii vůbec nezúčastní.

„Poprvé od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu bude ruská delegace přítomna jednání na ministerské úrovni na radě ministrů, což jenom prohloubí krizi, do níž Rusko OBSE vtáhlo,“ uvedl Nikolenko. „V tomto světle se Ukrajina nezúčastní setkání ministrů na úrovni ministerstev zahraničí,“ dodal.

Ke Kyjevu se přidala také Varšava a ministři zahraničí všech tři pobaltských států, kteří se ze stejného důvodu jako Ukrajina jednání OBSE nezúčastnily. Uvedli navíc, že hrozí, že přítomnost Lavrova bude legitimizovat ruskou agresi na Ukrajině.

„Společně s Krišjānisem Kariņšem a Gabrieliusem Landsbergisem se nezúčastníme rady OBSE ve Skopje, pokud se jí zúčastní ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov,“ napsal na sociální síti X estonský ministr zahraničí Margus Tsakhna s odkazem na své lotyšské a litevské protějšky.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se do Skopje vydal ve čtvrtek. Původně měl do Severní Makedonie letět přes Bulharsko, které mu přelet původně dovolilo. Sofia mu to ale na poslední chvíli zatrhla, a Lavrov tak musel zvolit alternativní cestu přes Turecko a Řecko.

„Zlovolná hloupost rusofobů dosáhla bodu, kdy poprvé v dějinách úřady nedaly zákaz letadlu, ale osobě v daném letadle, “ napsala na Telegramu mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová, která Lavrova ve Skopje doprovází.

To nelze ignorovat. Šéf polské diplomacie se připojil k bojkotu zasedání OBSE kvůli Lavrovovi

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám