Hlavní obsah

Lipavský je v Kyjevě, scházejí se tam šéfové diplomacií EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) je v Kyjevě, kde se v pondělí scházejí šéfové diplomacií států Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Ministr zahraničí Jan Lipavský během návštěvy Kyjeva v červenci 2022

Článek

„Jan Lipavsky se historicky poprvé sejde se svými unijními protějšky a ukrajinskými partnery v Kyjevě. Řešit budou podporu Ukrajiny v reakci na ruskou agresi. Pozice Česka je jasná - vojenská podpora Ukrajině musí být rychlá a dlouhodobě udržitelná,“ uvedl na síti X Černínský palác.

Podle oznámení Josepa Borella, šéfa unijní diplomacie, je to vůbec poprvé, co se zástupci diplomacií všech států evropské sedmadvacítky setkají mimo území Unie.

„Ministři zahraničí EU a šéf unijní diplomacie Josep Borrell se v pondělí na mimořádné schůzce sejdou se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou - ale místo toho, aby Kuleba jezdil do Bruselu, jedou oni tentokrát na Ukrajinu,“ napsalo také Politico.

Polský zpravodajský portál Wirtualna Polska s odvoláním na uživatele sociálních sítí píše, že v polském městě Lublin přistály letouny patřící ozbrojeným silám různých unijních zemí. Šéfové diplomacií podle tohoto zdroje noc na pondělí strávili v jednom z hotelů u tohoto východopolského města.

Zahraniční představitelé kvůli tomu, že je ukrajinský vzdušný prostor od začátku ruské invaze z loňského února uzavřený, na Ukrajinu jezdí vlakem nejčastěji přes Polsko.

Ukrajina dělá jasné kroky na cestě do EU, řekl Fiala po jednání vlády v Kyjevě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám