Hlavní obsah

Lijáky a povodně. Nad Evropou bude řádit tlaková níže Nick

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémně silné deště zasáhnou o víkendu Německo, ovšem vydatně pršet bude také v Česku, varují meteorologové. Srážky přináší výšková tlaková níže, která dostala jméno Nick a jejíž pohyb se zastavil nad střední Evropou. V Sasku a Bavorsku hrozí záplavy, spadnout by tam mělo až 150 litrů srážek na metr čtvereční. V Česku bude vydatně pršet na západě a severozápadě.

Animace předpokládaných srážek v Německu a ČR od soboty do pondělíVideo: windy.com

 
Článek

Srážky přicházejí ze severu a od soboty by mělo v Německu pršet od střední části země až po Alpy na jihu. Do pondělního večera spadne až 100 litrů srážek, na některých místech dokonce až 150 litrů srážek na metr čtvereční.

Nejpostiženější bude Sasko, Krušné hory, Alpy a Bavorsko. Hrozí rozvodnění Dunaje a Nisy a také Odry. Vydatné deště hrozí také Durynsku a pohoří Harz. Pro tuto oblast se bude předpověď ještě upřesňovat.

Předpověď na konec prázdnin slibuje opravdu špatné počasí

Počasí

Meteorologové upozorňují, že tyto oblasti může postihnout nepřetržitý déšť. Ačkoliv je rozložení tlakových útvarů srovnatelné s červencovou povodňovou katastrofou, meteorologové upozorňují na zásadní rozdíl. Srážky by neměly být tak extrémní jako v červenci, protože teploty jsou o dobrých 10 stupňů nižší, hladiny řek budou stoupat pomaleji a srážky by neměly provázet bouřky.

„To ale neznamená, že množství vody, které spadne, je neškodné. Záplavy ale nepřijdou tak rychle a lze se na ně lépe připravit,“ varují němečtí meteorologové. Nejnebezpečnější je totiž délka trvání srážek. Do středy nadcházejícího týdne se nad střední Evropou bude držet oblast nízkého tlaku a pršet bude každý den.

Černé moře se přehřívá, vzniká tam silná cyklóna

Zahraniční

Ani Česko se nevyhne dešti. Na západě území se srážkové úhrny zastaví v pátek až kolem 15 mm, v Krušných horách na 25 mm. „Během víkendu bude poměrně vydatně pršet v západní a severozápadní části Česka. Předpověď se bude ještě upřesňovat, ale numerické modely vypočítávají, že jen za sobotu spadne v Ústeckém kraji až 50 mm srážek,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Vzhledem k tomu, že je půda nasycená vodou, nejsou vyloučené vzestupy hladin řek.

Reklama

Výběr článků

Načítám