Hlavní obsah

Lichtenštejnsko už nebude tak přísně střežit bankovní tajemství

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VADUZ

Lichtenštejnsko, které spolu se Švýcarskem patří k zemím s nejlépe střeženým bankovním tajemstvím, učinilo v úterý historický krok k jeho prolomení. Vláda ve Vadúzu podepsala dohodu s USA o výměně bankovních dat v případě některých daňových úniků.

Článek

Dohoda umožní Washingtonu sledovat za určitých okolností Američany, kteří přesunuli část peněz na účty v Lichtenštejnsku, aby se vyhnuli placení daní. Americké úřady za to umožní Vadúzu pokračovat v obchodě s americkými dluhopisy ve prospěch svých klientů z USA.

Lichtenštejnsko nebude Američanům poskytovat informace automaticky, ale pokud v USA začne vyšetřování konkrétního podvodu, bude spolupracovat.

Podle dokumentu Vadúz už nerozlišuje mezi daňovým únikem a podvodem, což znamená, že i přesun nezdaněných peněz na účty do Lichtenštejnska bude považován za podvod. Dosud museli američtí vyšetřovatelé předložit důkaz o záměrném daňovém podvodu, aby Lichtenštejnsko - a stále ještě Švýcarsko - prolomily bankovní tajemství.

Úmluva začne platit 1. ledna 2010 s tím, že se bude týkat i daňových úniků z roku 2009.

Na řadě může být Švýcarsko

Některé kruhy ve Švýcarsku se začaly obávat, že to povede k většímu tlaku na Bern, aby provedl to samé. Švýcarsko dodnes rozlišuje mezi daňovými úniky a podvody, přičemž největší banka UBS zůstává v hledáčku vyšetřovatelů amerického ministerstva financí, zda nepomáhá Američanům ukrývat ve Švýcarsku nezdaněné peníze.

Švýcarské úřady nepovažují daňový únik za trestný čin. Tím se stane, pokud se prokáže, že jeho aktér například zfalšoval dokumenty, nebo udělal jiný krok, který lze označit za podvod.

„Dohoda je pro Švýcarsko zlým znamením,“ napsal na svém webu list Neue Zürcher Zeitung. „Je to samostatné rozhodnutí Lichtenštejnska, které nemá se švýcarskými zákony nic společného,“ uvedl naopak Thomas Sutter, mluvčí Sdružení švýcarských bank.

Lichtenštejnské banky spravují aktiva v hodnotě asi 200 miliard švýcarských franků (3,3 biliónu korun), což je zlomek z aktiv ve výši 4,5 biliónu franků (74 biliónů korun), které drží švýcarské peněžní ústavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám