Hlavní obsah

Letecký personál v Maďarsku si stěžuje na příliš intimní kontroly

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Sahání mezi nohy, na prsa nebo vytahování kalhotek patří mezi způsoby kontroly leteckého personálu na budapešťském letišti Ferihegy. Zaměstnanci letecké společnosti Malév si stěžují u ombudsmana, že postup pracovníků bezpečnostní agentury porušuje jejich lidská práva. Informoval o tom server index.hu.

Foto: Profimedia.cz

Bezpečnostní kontrola na letišti. Ilustrační foto

Článek

Piloti a stewardky shodně tvrdí, že kontroly provádějící bezpečnostní služba po červnovém zařazení letiště Ferihegy mezi nedostatečně zabezpečená letiště značně přitvrdila. Tehdy rozšířili kontroly také na posádky letadel.

„Zaměstnanci bezpečnostní agentury chytají za pohlavní orgány jak muže, tak i ženy. Sahají nám mezi nohy a na zadek. Ženám sahají na prsa a až k pasu jim vytahují kalhotky, které se zařezávají do pohlavních orgánů,“ píše se ve stížnosti leteckého personálu.

Zaměstnanci bezpečnostní agentury údajně při kontrolách používají nevhodný slovník. Členům leteckého personálu měli opakovaně vyhrožovat, pokud si budou na kontroly stěžovat.

Šéf bezpečnostní agentury obhajuje postup tím, že konají jen svou povinnost. Mluvčí budapešťského letiště Mihály Hardy rovněž potvrdil, že předpisy umožňují případnou kontrolu intimních částí těla členů leteckého personálu. „Letecký personál se dlouhá léta nemusel podrobovat kontrolám. Novým předpisům se proto těžko přizpůsobují,“ uvedl Hardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám