Hlavní obsah

Létání za státní peníze polské politiky láká

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když kvůli zneužívání vládního letadla musel dva měsíce před volbami skončit maršálek polského Sejmu Marek Kuchciński, mohlo se to zdát jako ojedinělý exces politika z vládní partaje Právo a spravedlnost (PiS). V zemi však zdaleka není sám, čisté ruce v tomto směru nemají ani politici dalších stran, představitele opoziční Občanské platformy (PO) nevyjímaje.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Předseda polského Sejmu Marek Kuchciński oznamuje svou rezignaci.

Článek

Kuchciński, jenž pod tlakem odstoupil minulý týden, za uplynulé čtyři roky létal hlavně na víkendy z Varšavy do rodného Řešova na jihovýchodě země více než stokrát.

Z titulu své funkce měl na bezplatné využívání vládního letounu nárok, jeho blízcí už ale ne.

Ve 23 případech však ve vládním speciálu cestovali jeho příbuzní, známí a také politici PiS se svými blízkými, odhalili nedávno reportéři varšavského Radia Zet. Maršálkova manželka navíc minimálně jednou letěla vládním letounem sama. Jen víkendové lety Kuchcińského do Řešova přišly daňové poplatníky minimálně na 5 milionů zlotých (30 mil. Kč).

Po provalení skandálu krátce před volbami dotlačil lídr PiS Jarosław Kaczyński maršálka k odstoupení.

Rekordman seděl v letadle každý třetí den

Skutečným leteckým rekordmanem byl však předešlý maršálek Sejmu z nyní opoziční OP.

Bogdan Borusewicz v letech 2007–2013 seděl v letadle v průměru každý třetí den. Trasu Varšava–Gdaňsk absolvoval letecky 713krát. Létal však běžnými linkami, a tak to daňové poplatníky stalo „jen“ 400 tisíc zlotých (2,4 milionu korun).

Jedním z důvodů, proč tehdejší maršálek tak často létal do Gdaňska, byl prý jeho oblíbený pes. Když ho neměl doma kdo nakrmit a vyvenčit, přiletěl za ním z Varšavy často na pár hodin a nejbližší linkou se vracel do hlavního města.

Preference tehdy vládní strany to však příliš neohrozilo a podobné je to nyní. Poslední průzkumy ukazují, že vládní PiS má 41procentní podporu a s velkým náskokem vede nad svým hlavním rivalem, liberální PO, která má 27 procent.

„Kuchciński nedělal nic zvláštního. Politici v Polsku víceméně vždy rozhazovali státní peníze. Ti současní možná kradou jako ti předchozí, ale dají něco i nám a v tom je zásadní rozdíl,“ zveřejnil portál Natemat.pl názor svého čtenáře.

Reklama

Související články

Kaczyňski chystá odchod, avšak nespěchá

Jaroslaw Kaczyňski (70), nejvlivnější současný polský politik a lídr vládní strany Právo a spravedlnost (PiS,) v ne­děli překvapivě prohlásil, že jeho strana...

Výběr článků

Načítám