Hlavní obsah

Šéfovi Sejmu zlomil vaz skandál Air Kuchciński

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Marek Kuchciński, předseda polského Sejmu, ve čtvrtek oznámil, že odstupuje. Učinil tak v důsledku aféry, během níž vyšlo najevo, že spolu s manželkou, syny a dcerou využíval vládní letouny k soukromým cestám. Přiznal, že od doby, kdy před čtyřmi lety nastoupil do úřadu, ho rodina doprovázela při 23 letech, a manželka dokonce cestovala letadlem sama.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Předseda polského Sejmu Marek Kuchciński oznamuje svou rezignaci.

Článek

Šéf dolní komory parlamentu novinářům řekl, že sice odstupuje, avšak žádné zákony neporušil. „Množství letů, které vyvolalo kontroverze, souviselo s velkým počtem schůzek s obyvateli leckdy malých měst a obcí, které jsem měl během své práce,“ obhajoval se po boku Jaroslawa Kaczyńského, šéfa vládní strany Právo a spravedlnost a nejmocnějšího politika.

„Nicméně vzhledem k tomu, že veřejnost negativně hodnotí moje chování, rozhodl jsem se, že dále funkci (předsedy Sejmu) plnit nebudu,” uvedl Kuchciński. Na tomto postu formálně skončí v pátek.

Zastal se ho i Kaczyński, podle kterého „pan předseda neporušil zákon, neporušil žádné zvyklosti panující v této oblasti”. Rozhodnutí Kuchcińského z postu šéfa poslanecké sněmovny odejít je podle něho důkazem toho, že PiS se drží svého hesla „poslouchat Poláky, sloužit Polsku”.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

S Kuchcińským vystoupil i předseda Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyński (vpravo).

Aféra, pro níž se uchytil název „Air Kuchciński”, ovládla v posledních dnech polskou politiku. V pondělí se Kuchciński omluvil za to, že přes míru i se svojí rodinou využíval možnosti létat vládními letadly a vrtulníky. Cestovali hlavně mezi Varšavou a jeho domovským Řešovem na jihovýchodě Polska. Na svůj post ale tehdy ještě nerezignoval.

Ve středu ovšem média přinesla informace o tom, že letadly vyhrazenými nejvyšším funkcionářům polského státu převážel také řadové poslance Práva a spravedlnosti a jejich příbuzné. Podle portálu gazeta.pl se odhaduje, že se takových letů uskutečnila asi stovka a onet.pl jejich náklady vyčíslil na asi čtyři miliony zlotých (asi 23,9 milionu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám