Hlavní obsah

Leninův pomník chtěli vyhodit do povětří. Bolševický vůdce výbuch ustál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck

V centru Doněcka, který je baštou proruských separatistů na východě Ukrajiny, se v noci na středu kdosi pokusil vyhodit do povětří pomník vůdce bolševické revoluce Vladimira Iljiče Lenina. Nepodařilo se.

Foto: Profimedia.cz

Socha Lenina v Doněcku. Poškozen byl pouze podstavec.

Článek

„U pomníku se odlomil kus podstavce, sama socha zakladatele sovětského státu neutrpěla, památník na Leninově náměstí zjevně poškozen nebyl," napsala povstalecká agentura DAN a dodala, že místo nyní střeží policisté.

Podle úřadů nebyl při explozi nikdo zraněn. Zástupce velitele sil separatistů Eduard Basurin z útoku obvinil „teroristickou skupinu” z Ukrajiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prozápadní vláda v Kyjevě před časem zahájila tažení proti Leninovým památníkům a dalším pozůstatkům sovětské minulosti. V Rusku je tato snaha vnímána i jako další krok k definitivní roztržce s Ruskem, kde Leninovy pomníky dodnes vévodí hlavním náměstím většiny měst.

Putin ctí komunistické ideje

K neúspěšnému atentátu na Leninův pomník došlo nedlouho poté, co ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Leninovo učení v konečném výsledku vedlo ke zničení historického Ruska i k rozpadu Sovětského svazu. Dodal nicméně, že se mu komunistické ideje stále velmi líbí. [celá zpráva]

„SSSR vznikl na základě úplné rovnoprávnosti s právem vystoupit ze Sovětského svazu, což byla časovaná bomba pod naší státností. Přitom hranice se určovaly zcela svévolně a zdaleka ne vždy odůvodněně. Ukrajině například předali Donbas pod záminkou zvýšení procenta proletářů, aby měli na Ukrajině větší podporu. To bylo fantazírování," vysvětloval Putin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám