Hlavní obsah

Lékaři polské školačce provedli potrat, biskupové jsou pobouřeni

– VARŠAVA

Lékaři v Polsku nedávno oprávněně provedli čtrnáctileté polské školačce potrat. Její osud sledovalo celé Polsko poté, co tisk informoval, že dívka nemůže najít nikoho, kdo by zákrok provedl. Sama nejprve tvrdila, že byla znásilněna, posléze, že dítě bylo počato s chlapcem jen o rok starším. Biskupové ve středu vyjádřili pobouření ze zveřejnění případu i lítost nad celou věcí.

Foto: Profimedia.cz

Proti potratům jsou v Polsku zejména starší katolíci. Na snímku plakát aktivistů.

Článek

Katolická informační agentura uvedla, že dívce byla provedena interrupce pravděpodobně v Gdaňsku. Státní zastupitelství vyšetřuje, zda na ni byl vyvíjen nějaký nátlak, ať už ze strany matky, která chtěla, aby dcera podstoupila interrupci, či ze strany kněze Krzysztofa Podstawky, jenž naléhal na dívku, aby dítě donosila.

"Kněz Krzysztof pomáhal školačce, nabídl jí, že může dát dítě k adopci. Souhlasila, řekla to blízkým a ti to zveřejnili. Tím začal hon médií, která překročila jisté hranice. Zároveň se objevily fanatické reakce, ale nikoliv z církve, ale z různých organizací, které žádaly usmrcení dítěte," řekl po zasedání biskupského sněmu arcibiskup Józef Žyciński.

Katolická církev chtěla podle něj v klidu a bez emocí i křiku pouze pomoci. V Lublinu existuje dům pro samotné matky, kde by prý dívka mohla posléze dát dítě k adopci. "Ve chvíli, kdy se do případu vložila nejen média, ale i široká veřejnost, ministerstvo zdravotnictví a bývalí přední levicoví politici, jsme museli reagovat, bohužel agresivní prostředí a manifestace organizací, které chtěly nechat dítě zabít, dívce na klidu nepřidaly," dodal arcibiskup. Poděkoval zároveň všem, kteří bránili počatý život.

Feministické organizace zase obviňují katolické fanatiky z toho, že dívce bránili v tom, aby se sama rozhodla. Státní zastupitelství tak vyšetřuje, zda někdo nutil školačku k nějakému rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám