Hlavní obsah

Lavrov: USA pomohou dialogem s Íránem

Právo, Jiří Roškot (Moskva)
MOSKVA

USA účinně pomohou při řešení problému íránského jádra přímým dialogem s Teheránem, jak chce nová administrativa. Ve středu to v Moskvě po jednání s Trojkou EU řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Článek

„USA mohou vnést do věci účinnější postoj záměrem navázat přímý dialog s Íránem,“ řekl Lavrov na společné tiskové konferenci s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a dalšími členy jeho unijní delegace.

Lavrov tak reagoval tak na otázku, zda vnímá úterní slova šéfky diplomacie USA Hillary Clintonové o tom, že USA mohou znovu posoudit projekt štítu, nebude-li íránská hrozba, jako výzvu Moskvě vyvinout větší tlak na Teherán.

„Rusko nejedná s Íránem s cílem nezbytně někomu pomoci,“ řekl ruský ministr a upozornil, že základem k tomu je skupina pěti stálých členů Rady bezpečnosti a Německa.

Lavrov: Iskandery nerozmístíme, když nebude štít

Americký projekt štítu označil za jeden ze zbývajících problémů evropské bezpečnosti, která nenaplňuje zásadu, aby bezpečnost jednoho nebyla na úrok jiného. „Nezbytná odvetná opatření Rusko nezavede, pokud se projekt štítu ve východní Evropě fyzicky nenaplní,“ řekl.

Schwarzenberg zdůraznil, že Rusko ví, že projekt není namířen proti němu, nýbrž proti rostoucí hrozbě z Íránu a připomněl, že z geografického hlediska nejsou Česko ani Polsko ve východní Evropě, nýbrž ve střední.

Lavrov si opět vzal slovo a s jistou ironií připomněl, že v OSN, kde jsou státy pro potřeby kandidatury do orgánů světové organizace rozděleny do zeměpisných skupin, figurují ČR i Polsko ve východoevropské skupině.

Dohoda o partnerství je blízko

Trojka EU, kterou tvořili i Javier Solana, vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku, a Benita Ferrero-Waldnerová, eurokomisařka pro vnější vztahy konstatovala, že se s Ruskem blíží k uzavření dohody o partnerství.

Lavrov připomněl, že Rusko vychází vstříc USA a NATO při dodávkách materiálu do Afghánistánu přes své území a zdůraznil, že vztahy Moskvy s NATO by se měly co nejdřív vrátit do normálu. Rusko je k tomu připraveno, řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám