Hlavní obsah

Kvůli dronům museli opakovaně uzavřít budapešťské letiště

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Do vzdušného prostoru budapešťského mezinárodního letiště Ference Liszta vletěly v pondělí, v úterý i ve středu drony, což si opakovaně vyžádalo úplné přerušení letecké dopravy. Server portfolio.hu ve středu uvedl, že přerušení letecké dopravy se dotklo 21 letů. V pondělí bylo letiště uzavřeno 23 minut a v úterý celou hodinu, ve středu pak deset minut.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ve vzdušném prostoru letiště se ilegálně pohybovaly dva drony. Vletěly do různých částí letiště, přiblížily se k přistávací dráze i k řídící věži,“ uvedl server. Letiště mohlo opět přijímat letadla až ve chvíli, kdy se řízení leteckého provozu přesvědčilo, že bezpečnost startujících a přistávajících letadel není ohrožena.

„Ve středu večer se na deset minut objevil nad letištěm jeden dron, který po deseti minutách odletěl. Po tuto dobu museli nad letištěm kroužit linky z Londýna, Eindhovenu a Varšavy, které přistávaly se zpožděním,“ řekl mluvčí společnosti Budapest Airport László Kurucz.

Řízení leteckého provozu HungaroControl konstatovalo, že k ohrožení letadel drony dochází stále častěji. „V roce 2016 jsme nezaznamenali ani jediný podobný případ, v roce 2017 byly tři takové případy a loni jich bylo třináct,“ konstatoval HungaroControl.

V jednom případě hlásil kapitán přistávajícího letadla, že dron se objevil jen asi 60 metrů pod letadlem. HungaroControl se ve všech zmíněných případech obrátil na příslušné orgány, které nelegální používání dronů v prostoru letiště vyšetřují.

Čínský dron odhalil uprchlého vězně ukrytého dlouhá léta v jeskyni

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám