Hlavní obsah

Kvůli chybě počítače mohly zemřít až stovky Britek

Londýn
Aktualizováno

Na 450 tisíc britských žen nedostalo v uplynulých letech pozvánku na preventivní mamografické vyšetření. Ve čtvrtek to oznámil tamní ministr zdravotnictví Jeremy Hunt s tím, že kvůli chybě v počítačovém systému britské státní zdravotní služby (NHS) mohly zbytečně zemřít až stovky žen. Uznal, že postižené rodiny mohou žádat odškodné.

Foto: Právo

Klasické mamografické vyšetření sice není úplně spolehlivé, ale zachraňuje spousty životů.

Článek

„Bohužel někteří lidé z této skupiny by patrně byli dnes ještě naživu, pokud by se ta chyba nestala,“ uvedl Hunt ve středu před poslanci. Rodiny těchto pacientek podle něj budou mít nárok na odškodné.

Hunt odhadl, že omyl v počítačovém algoritmu mohl způsobit úmrtí až 270 žen na rakovinu prsu. Zdůraznil ale, že toto číslo je pouze statistický odhad a skutečný údaj podle něj pravděpodobně bude nižší.

Mnoho dalších žen pak bylo poškozeno tím, že u nich byla rakovina prsu odhalena pozdě a musely tak podstoupit více invazivní léčbu.

Na vše se přišlo náhodou

Na celou věc se přišlo díky kampani Oxfordské univerzity, která na vybraném vzorku žen prováděla extra vyšetření nad rámec běžné preventivní praxe. V rámci té Britky ve věku 50 až 70 let automaticky dostávají pozvánku na screening co tři roky.

Chyba v systémech NHS však způsobila, že mezi rokem 2009 a počátkem letoška na 450 tisíc žen ve věku 68 až 71 let pozvánku neobdrželo.

Odškodnění rodinám by se podle listu The Daily Mail mělo pohybovat v rozmezí od 56 tisíc až do miliónu liber. To odpovídá 1,6 až 29 miliónům korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám