Hlavní obsah

KVÍZ: Krymský poloostrov pod lupou. Co o něm opravdu víte?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do širokého povědomí se kvůli válečnému běsnění na Ukrajině nově vryl název ukrajinského poloostrova Krym. Jde o historicky strategické území, které Rusko znovu zabralo a anektovalo v roce 2014. Jednostranný krok Moskvy neuznává většina států světa, Kyjev považuje toto území stále za své, jen dočasně okupované. Taková jsou notoricky známá fakta. Víte o této černomořské výspě i něco víc?

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský poloostrov Krym

Článek
1. Nejstaršími známými obyvateli Krymu byli:
2. Které z následujících tvrzení je chybné?
Foto: Profimedia.cz
3. Vrcholný představitel SSSR Nikita Chruščov „daroval“ Krym Ukrajině v roce:
4. Krymský poloostrov má strategickou polohu v Černém moři. V jednom z jeho přístavů se nachází obří námořní základna, již si Rusko původně pronajalo od nezávislé Ukrajiny v roce 1997 na dvacet let. O jaké město jde?
Foto: Profimedia.cz
5. Příslušníci jaké národnosti nežili na Krymu na přelomu tisíciletí (v počtu přesahujícím 0,1 procenta tamního obyvatelstva)?
6. Jedním z původních etnik na Krymu jsou Krymští Tataři. Jakého jsou většinově náboženského vyznání?
7. Krymský poloostrov spojuje se zbylým ukrajinským územím:
8. Jednou z význačných památek, které se přezdívá perla Krymu, je neogotický zámek Lastivčine hnizdo (Vlaštovčí hnízdo). V roce 1911-1912 jej nechal vystavět estonský Němec Paul von Steinheil, milionář podnikající v Baku v ropném průmyslu. Nachází se na mysu:
Foto: Profimedia.cz
9. Přesně před sto lety se Krym začal vzpamatovávat z období zničujícího hladomoru, který započal na podzim roku 1921 a skončil na jaře 1923. Došlo k němu v důsledku zdevastování ekonomiky a zemědělství a také vyrabování poloostrova za ruské občanské války a po ní. Další přímou příčinou byla sovětská politika válečného komunismu, kdy sovětská moc požadovala od Krymu nesplnitelně vysoké povinné odvody obilí a potravin, které na místě zabavovala. Počet obyvatel Krymu se za dva roky snížil ze 720 tisíc na 570 tisíc, hlady a v důsledku epidemií zemřelo 100 až 110 tisíc lidí. Největším poskytovatelem zahraniční potravinové pomoci na Krymu tenkrát byla:
10. Která země rozlohou nejvíce odpovídá Krymu?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Znáte světová hlavní města?

Cestování

KVÍZ: Jsou pro vás události 20. století samozřejmostí, nebo velkou neznámou?

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám