Hlavní obsah

Kritická píseň o šéfovi polské vládní strany zmizela z vysílání

– Varšava

Písnička populárního polského zpěváka o privilegiích šéfa vládní strany Jaroslawa Kaczyńského se dostala na vrchol hitparády populární stanice veřejnoprávního Polského rozhlasu Trójka, ale pak náhle zmizela. Rozhlas čelí obviněním z cenzury, odchodům novinářů i bojkotu části umělců. A písnička se stala hitem, soudě alespoň podle téměř sedmi milionů zhlédnutí na internetu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda Práva a spravedlnosti Jarosław Kaczyński

Článek

„Aféra vyvolala v Polsku nové obavy o svobodu médií,“ napsala agentura AP. „Kaczyńského strana od dob, kdy v roce 2015 získala moc, používá veřejnoprávní média jako nástroj propagandy, čímž porušuje jejich neutralitu. Za posledních pět let Polsko kleslo na žebříčku svobody tisku z 18. na 62. místo,“ dodala agentura.

Sám Kaczyński není z odstranění písně z rozhlasové hitparády obviňován a to, co se stalo, kritizovali i členové vlády. Odstranění „závadné“ písně je vnímáno jako druh autocenzury v důsledku přílišné horlivosti v systému, ve kterém jsou demokratické normy ohroženy, poznamenala AP.

Tvoje bolest je lepší než moje

Píseň „Tvoje bolest je lepší než moje“, kterou složil a nazpíval Kazik Staszewski popisuje skutečnou Kaczyńského návštěvu varšavského hřbitova z 10. dubna. Ten den si země připomněla 10. výročí leteckého neštěstí u ruského Smolenska, při němž zahynul Kaczyńského bratr-dvojče, prezident Lech Kaczyński, a 95 dalších lidí, převážně předních politiků a vysoce postavených důstojníků.

Kaczyńského cesta na hřbitov rozzlobila mnoho Poláků, protože veřejnost na hřbitovy kvůli pandemii nového typu koronaviru nesměla. Kaczyński navštívil hrob své matky a položil věnec k památníku bratrovi, pohřbenému v Krakově, a dalším obětem katastrofy. Písnička nezmiňuje Kaczyńského jméno, ale zpívá se v ní o limuzínách, bodyguardech a návštěvě jediného člověka na uzavřeném hřbitově, kde on smí bolest utišit na rozdíl od všech ostatních.

Opanovala hitparádu

Písnička se v pátek dostala do čela rozhlasové hitparády, následujícího dne však z webu zmizela. Ředitel a šéfredaktor stanice Tomasz Kowalczewski v sobotu tvrdil, že se tak stalo kvůli „nesrovnalostem“, „porušení pravidel“ a „manipulacím při hlasování“. Ale podle redaktorů vedení nařídilo přestat písničku pouštět.

„Polský rozhlas udělal Kazikově nové písničce reklamu zdarma,“ napsal server Polska Times a upozornil, že rozhlas kritizovali i politici z vládního tábora. Například europoslanec Joachim Brudziński sice pokládá za barbarské kritizovat Kaczyńského návštěvu hřbitova „na výročí největší národní katastrofy po roce 1945“, ale odstranění „nespravedlivé“ písničky z rozhlasu je podle něj buď hloupost, anebo zlá vůle. „Ve svobodné zemi má umělec právo na vlastní - občas hloupou - interpretaci událostí,“ uvedl Brudziński.

Reklama

Výběr článků

Načítám