Hlavní obsah

Kreml nevyloučil setkání Putina s Johnsonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Bělehrad

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov popřel v sobotu, že by se plánovala schůzka ruského prezidenta Vladimira Putina s britským premiérem Borisem Johnsonem. Uvedl však, že taková schůzka je možná, ale je to otázka politické vůle britské strany. O podmínkách takovéto o schůzky mluvil už v pátek britský ministr obrany Ben Wallace, na což Peskov reagoval.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Ne, takové setkání se nepřipravuje, ale potenciálně je možné,“ uvedl Peskov při rozhovoru s rozhlasovou stanicí Hovoří Moskva. „Je možná, pokud převládne v Londýně politická vůle napravit naše dvoustranné vztahy, které byly narušeny z iniciativy Londýna,“ dodal Peskov, aniž by uvedl, že k tomu přispěl pokus ruských agentů otrávit Sergeje Skripala.

Otázce se věnoval, protože v pátek britský ministr zahraničí Ben Wallace řekl, že schůzka Johnsona s Putinem by byla možná, jestliže ruský prezident ukončí „škodlivé aktivity“ zaměřené proti Spojenému království a jeho spojencům. Boris Johnson je jasně otevřen setkání s kýmkoli, když se dá udělat důležitý krok k normalizaci vztahů s Ruskem.

Prezidenti dali zelenou výměně vězňů

Svět

Wallace zdůraznil, že je důležité nabídnout východisko, cestu ke zlepšení vztahů. V této souvislosti označil za „skutečně vítaný začátek“ schůzku Putina s americkým prezidentem Joem Bidenem, která se uskutečnila tento týden v Ženevě.

Putin a Biden jednali 3,5 hodiny: Velvyslanci se vrátí na svá místa

Evropa

Wallace však současně řekl televizi SkyNews, že Západ by měl posuzovat Moskvu podle toho co udělá a vyhodnotit to ještě předtím, než dojde k případnému oteplení vzájemných vztahů, které jsou nejhorší od studené války kvůli ruské anexi Krymu a otravě Skripalových novičokem.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Na otázku, zda by mohl chtít Kreml oteplení vztahů, Wallace dodal: „Doufám v to. Ale budeme je soudit podle jejich akcí. Diplomacie má hodnotu, jestliže následující akce budou představovat změnu.“ Britský ministr, který je v Srbsku, zmínil i otravu ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného.

Reklama

Výběr článků

Načítám