Hlavní obsah

Královna Alžběta naštvala svůj lid. Nejde příkladem, kritizují

Právo, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská královna Alžběta II. se společně se svým vnukem Williamem stala terčem kritiky poté, co při návštěvě laboratoře neměla roušku. Některým komentátorům vadí, že nejde příkladem. Buckinghamský palác obratem Brity ujistil, že oba členové monarchie prošli testy na koronavirus s negativním výsledkem.

Foto: Pool, Reuters

Britská královna Alžběta II. při návštěvě vědeckého parku Porton Down

Článek

Čtyřiadevadesátiletá panovnice si ve čtvrtek vyšla z karantény, aby navštívila laboratoř ve vědeckém parku Porton Down. Setkala se s vědci, kteří pracovali před dvěma lety na případu otrávení bývalého ruského agenta Sergeje Skripala. Společnost ji dělal její vnuk princ William, vévoda z Cambridge.

Královna během návštěvy okomentovala současný stav koronavirové krize ve Spojeném království. Opětovný nárůst nakažených se podle ní „dal čekat”. Po celou dobu akce na sobě ona ani princ William neměli roušku, což mezi veřejností vyvolalo rozepři.

Dezinformacím o koronaviru věří lidé s nízkou matematickou gramotností, zjistili vědci

Zahraniční

Promarněná příležitost jít příkladem

Spisovatel Omid Scobie, který o královské rodině napsal třaskavou knihu, Alžbětu II. zkritizoval. Podle něj jde o promarněnou příležitost. „A pak se divme, že lidé v metru nenosí roušky,” napsal. Těžko lze podle něj čekat, že budou Britové respektovat nařízení, když tak nečiní ani jejich veřejní představitelé.

Do panovnice se pustil také kontroverzní moderátor Piers Morgan. „Pardon, ale tohle od královské rodiny fakt není chytrý tah,” uvedl. Královnino chování se nelíbilo ani synovi významného válečného veterána Johnu Smithovi. „Tím, že neměla roušku, vysílá královna velmi silnou a hloupou zprávu, díky níž budou odpírači roušek tleskat radostí,” postěžoval si na Twitteru.

Buckinghamský palác se proti kritice ohradil s argumentem, že všichni zúčastnění podstoupili test na koronavirus s negativním výsledkem. Připustil ovšem, že nemít roušku bylo rozhodnutí královny.

Britové jsou na dvojí metr v otázce dodržování opatření hákliví. V květnu premiér Boris Johnson obdržel stovky stížností na chování svého nejbližšího poradce Dominica Cummingse, který i přes doporučenou karanténu jel navštívit své rodiče. Obyvatele Liverpoolu zase naštvala výjimka pro filmaře z Hollywoodu, kteří ve městě pokračují v natáčení nového snímku o Batmanovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám