Hlavní obsah

Král Karel nastoupil do nemocnice kvůli operaci prostaty, zastavil se tam u snachy Kate

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský král Karel III. byl v pátek přijat do nemocnice kvůli léčbě zvětšené prostaty, informovala stanice BBC s odvoláním na Buckinghamský palác. Karel podstoupí příslušný zákrok v soukromé londýnské nemocnici, kde leží jeho snacha Kate, která se zotavuje z operace břicha z minulého týdne.

Foto: Chris Radburn, Reuters

Britský král Karel III. (prosinec 2023)

Článek

„Samo sebou se rozumí, že král ještě před svým vlastním plánovaným vyšetřením navštívil princeznu z Walesu,“ uvedla stanice BBC.

Královský palác informoval o Karlově blížící se hospitalizaci v týž den, kdy oznámil, že Kate je po operaci. „Tak jako další tisíce mužů král vyhledal léčbu kvůli zvětšené prostatě. Nález Jeho Veličenstva je benigní (nezhoubný),“ sdělil v oficiálním prohlášení.

Foto: Toby Melville, Reuters

Londýnskou kliniku teď policie střeží nejen kvůli princezně Kate, ale také hospitalizaci krále Karla III. (leden 2024)

Zatím není jasné, jak dlouho 75letý král v nemocni zůstane. Jeho 42letá snacha Kate by tam měla být ještě týden a poté bude propuštěna domů, kde bude její rekonvalescence pokračovat. Podle vyjádření Kensingtonského paláce se ke svým běžným královským povinnostem vrátí nejspíš až po Velikonocích.

Délka princezniny hospitalizace i rekonvalescence vyvolala spekulace o závažnosti jejího onemocnění. Zdroje blízké královské rodině ale uvedly, že „rakovina to není“.

„Kensingtonský palác bude poskytovat další zprávy o pokroku Její královské Výsosti, pouze když bude možné sdílet významné nové informace,“ sdělilo prohlášení královské rodiny.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Kate na archivním snímku z prosince 2023.

Král Karel naopak svou diagnózu zveřejnil. Podle BBC tím chtěl upozornit ostatní muže, aby si nechali zkontrolovat prostatu. Webová stránka britské Národní zdravotní služby (NHS) skutečně zaznamenala nárůst vyhledávání o zvětšené prostatě.

Buckinghamský palác v prohlášení uvedl, že král „byl potěšen, když se dozvěděl, že jeho diagnóza má pozitivní dopad na povědomí o veřejném zdraví“.

Princezna Kate je po operaci, do nemocnice půjde i král

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám