Hlavní obsah

Krajní pravice v nizozemských volbách triumfuje, může to ale být Pyrrhovo vítězství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den Haag

Výrazné vítězství krajně pravicové Strany pro svobodu v nizozemských volbách je sice šokujícím překvapením, ještě to ale neznamená, že se Geert Wilders, známý svými protievropskými a protiislámskými postoji, stane premiérem.

Nizozemské volby vyhrál známý odpůrce islámu Geert Wilders.Video: Reuters

 
Článek

Vítězství, kterému zprvu nevěřil ani on sám: podpora skoro čtvrtiny nizozemských voličů pro krajně pravicovou a populistickou Stranu pro svobodu (PVV) evidentně zprvu zaskočila i jejího šéfa Geerta Wilderse.

Brzy se ale z „pozitivního šoku“ oklepal. „Vrátíme zemi Nizozemcům (…) Teď už nás nikdo nebude moci ignorovat,“ sdělil Wilders v povolebním projevu a dal jasně najevo, že bude usilovat o post nizozemského premiéra.

Snadné to ale Wilders mít nebude. Šéfové stran, které skončily za ním, totiž dali před hlasováním najevo, že se do koalice s pravicovým populistou nepohrnou. Platí to jak pro druhého na pásce Franse Timmermanse (šéfa středolevé koalice Zelených a Strany práce, GL/PvdA), tak pro Pietera Omtzigta, jehož nově utvořená strana Nová sociální smlouva (NSC) skončila čtvrtá.

Foto: Yves Herman, Reuters

Geert Wilders po oznámení předběžných výsledků nizozemských voleb

Jistou míru vstřícnosti vůči Wildersovi si udržuje šéfová Lidové strany (VVD) Dilan Yeşilgözová-Zegeriusová, o které se před volbami spekulovalo jako o možné premiérce. Jenže výsledek VVD zaostal za očekáváním. Yeşilgözová-Zegeriusová vypadá, že se nachází v těžké krizi a s Wildersem by na většinu stejně nedosáhla.

Jediná jistota tak v Nizozemsku teď je, že povolební jednání budou složitá a dlouhá.

Noční můra pro Brusel

Server Politico upozorňuje, že Wilders jako premiér by zřejmě znamenal zásadní změnu pozice Nizozemska – zakládajícího člena Evropských společenství – vůči Evropské unii. A připomíná, že součástí volebního programu Wildersovy strany je mj. vypsání referenda o vystoupení Nizozemska z EU.

Nizozemské volby vyhrál známý odpůrce islámu

Volby

Obavy z Wilderse jsou podle Politico v bruselských institucích značné i přesto, že sám politik krátce před volbami otupil některé ostré hrany vlastní rétoriky, například co se týká postojů k muslimům a islámu. „Je mi jasné, že nikdo by nechtěl být ve vládě se stranou prosazující neústavní změny (…) Nebudeme mluvit o mešitách, koránu nebo islámských školách,“ řekl Wilders ve zřejmé snaze nastavit vlídnější tvář případným koaličním partnerům.

Wilders má přitom z minulosti na kontě řadu xenofobních výroků a činů, zejména na adresu muslimů. Například označil korán za „fašistickou knihu“ a přirovnal ji k Hitlerovu Mein Kampfu; prorok Mohamed je podle něj „ďábel“.

Politico také upozorňuje, že i když by se ostatním stranám podařilo šéfa PVV obejít a sestavit vládu bez něj, nejspíš by to „problém Wilders“ jen odsunulo v čase. Nejen jeho voliči by to totiž mohli vnímat jako podraz - a Wilderse podpořit v dalších volbách ještě masivněji.

Nadšení na evropské pravici

Pravicoví a zejména krajně pravicoví lídři mezitím nešetří emotivními blahopřáními na Wildersovu adresu. „Gratuluji ti, kamaráde a dlouhodobý spojenče (…) Je vidět, že nová Evropa je možná,“ napsal na sociální síti X Matteo Salvini, lídr krajně pravicové strany Lega (Liga) a bývalý vicepremiér Itálie.

Pozadu nezůstala ani Marine Le Penová, hlavní postava krajní pravice ve Francii, či maďarský premiér Viktor Orbán. „Vítr změny je tady!“ postoval Orbán a doprovodil gratulaci Wildersovi oslavným videoklipem.

Lídr nizozemské krajně pravicové strany dostal na mítinku lahví do hlavy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám