Hlavní obsah

Kouřem zadušená Moskva čeká na úterý jako na spásu, má se otočit vítr

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské hlavní město se i v pondělí dusí pod příkrovem kouře z požárů lesů a rašelinišť v okolí. Množství škodlivin v ovzduší i dnes dvoj až trojnásobně překračuje maximálně přípustné normy. V úterý ale má utrpení skončit, přes Moskvu přejde fronta postupující ze severozápadu a s ní se otočí i vítr, uvádí agentura RIA Novosti.

Článek

„Období horka, které nemá ve svém intenzitě precedens a které trvá v moskevském regionu už dva měsíce, se blíží ke konci. Rekordní teploty bodu naposled v pondělí, kdy se vzduch zahřeje na 37 až 39 stupňů Celsia. Pak vedro opadne,“ uvedl meteorolog z centra Fobos.

Úlevu podle něj přinese fronta: „Tato fronta dnes přechází přes Petrohrad a zítra se dostane nad Moskvu. Přinese krátké období dešťů. Vítr se změní na západní.“ Stávající situaci způsobovala tlaková výše, která se přesune nad Ural.

Nejhustší dým ve městě byl zaregistrován v pátek a v sobotu, kdy byly normy znečištění překročeny šesti až sedminásobně. Lékaři už minulý týden Moskvanům doporučovali, aby z města odjeli, a pokud to nejde, aby raději nevycházeli ven, nevětrali a na minimum omezili fyzickou námahu.

Vedro a dým zabíjejí

Čtyřicetistupňová vedra a nedýchatelný vzduch si vyžádaly i životy mnoha lidí. "Úmrtnost v Moskvě v posledních dnech vzrostla na dvojnásobek," připustil šéf zdravotního odboru moskevské radnice Andrej Selcovskij.

"Normálně každý den umírá 360-380 lidí, nyní okolo 700," dodal podle zpravodaje ČTK. V márnicích je podle něj zaplněno 1300 z 1500 míst, a to i vinou části příbuzných, kteří nevyslyšeli nabádání pochovávat zesnulé hned po skonu, ale pohřbívají je po třech až pěti dnech.

"Podle našich údajů úmrtnost v červenci vzrostla ve srovnání s loňských rokem o 250 procent," řekl listu Kommersant ředitel nejmenované pohřební služby. Podle listu Moskovskij komsomolec se do márnic v posledních týdnech přiváží až třikrát více zesnulých než obvykle. Podle lékařů vedrům nejčastěji podléhají pacienti s chorobami srdce, a to nejen staří lidé, ale i čtyřicátníci a třicátníci. V rizikové skupině jsou i lidé s plicními nemocemi.

O zdravotních potížích Moskvanů svědčí i další rekord v počtu výjezdů sanitek k naléhavým případům. V pátek museli zdravotníci zasahovat v 10 147 případech, zatímco před rokem bylo výjezdů jen 6566; s výjimkou krajních případů je však prý zakázáno pacienty hospitalizovat. Sanitky nebývají klimatizovány, a tak se občas hroutí i zdravotníci. Na podmínky v nemocnicích, kde klimatizací bývá vybaveno jen ředitelství, si stěžují lékaři a zdravotní sestry.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Požárů ubývá

Vlna nebývalých veder trvá v Rusku už od počátku července. Lesní požáry si dosud podle úřadů vyžádaly 52 obětí. Jejich počet ale klesá, už jich hoří jen 550, zatímco v pátek to bylo přes osm set. Neroste ani plocha, kterou sežehly, stále je to 1900 kilometrů čtverečných  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám