Hlavní obsah

Kontroverzní prezidentský kandidát Zemmour schytal ránu vajíčkem

Kontroverzního kandidáta na francouzského prezidenta Érica Zemmoura (63), kterého média označují za krajně pravicového politika, napadl muž vajíčkem. Zemmour v sobotu navštívil obec Moissac v departementu Tarn-et-Garonne na jihozápadě země a ihned poté, co vystoupil z auta, prosmýkl se kolem ochranky postarší muž a připlácl mu vejce na hlavu.

Foto: Profimedia.cz

Zemmour (vystupující z auta) při útoku vajíčkem

Článek

Zemmour, který stojí v čele strany Reconquête (Znovudobytí), se v obci plánoval setkat s místním starostou Romainem Lopezem, členem nacionalistické strany Národní sdružení vedené Marine Le Penovou.

Na prezidentského kandidáta tam čekalo zhruba 70 až 80 příznivců, kterým čelilo asi 20 odpůrců. Jeden z očividně nespokojených demonstrantů se pak odhodlal k činu, jak informovala agentura AFP, která ze zmíněného „vajíčkového“ incidentu rovněž zveřejnila video.

Kandidáti na francouzského prezidenta

Volby

Zemmour se s Lopezem sešel cestou do jihofrancouzského Agenu, kde má další program a schůzky – a kde rovněž nejsou zástupci opozice podle místních médií z jeho příjezdu zrovna nadšení.

„Stará Francie mizí“

Bývalý novinář Zemmour usiluje o možnost zasednout v Elysejském paláci. Loni v prosinci ohlásil vznik strany Reconquête (Znovudobytí).

Podle něj mizí stará Francie a tu dnešní lidé již nepoznávají a připadají si v ní jako cizinci. „Imigrace nezpůsobila všechny problémy, i když je všechny zhoršuje,“ tvrdí.

„Již není čas Francii reformovat, je čas ji zachránit,“ pronesl při představení své kandidatury ve videu na YouTube. Později byl shledán vinným za porušení autorských práv. Bez svolení v něm použil materiály z filmů či záběry z médií.

Francouzský prezidentský kandidát Zemmour odsouzen za šíření nenávisti

Evropa

Soudy jej rovněž několikrát odsoudily za podněcování rasové nenávisti, naposledy v lednu.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Ëric Zemmour

Zemmour, syn berberských Židů, kteří v 50. letech utekli před válkou v Alžírsku, svou protiimigrační a protiislámskou rétorikou představuje silnou konkurenci pro Le Penovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám