Hlavní obsah

Kohout: NATO by se mělo od misí vrátit k vlastní obraně

Právo, ČTK, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Severoatlantická aliance by měla přehodnotit nasazování misí ve světě a vrátit se k teritoriální obraně. Ve středečním rozhovoru pro německý list Süddeutsche Zeitung to překvapivě prohlásil český ministr zahraničí Jan Kohout.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Jan Kohout

Článek

"Měli bychom zaujmout jiný vztah k takzvaným expedičním misím NATO. Ty byly posledních deset let hlavní aktivitou. Měli bychom se vrátit ke kořenům NATO, tedy k teritoriální obraně," zdůraznil ministr.

NATO chce letos představit novou strategii, jak se vyrovnat s moderními hrozbami terorismu a kybernetických útoků. Podle Kohouta by však měl tento koncept směřovat spíše k posílení teritoriální integrity členských států a jejich solidarity.

Evropa je podle něj někde jinde než USA. "Od nás se očekává, že převezmeme odpovědnost za vlastní bezpečnost a že Evropa investuje prostředky do toho, aby se stala partnerem USA, a ne klientem," řekl Kohout.

Mnichovský deník interview otiskl den před jeho pracovní návštěvou Berlína, kde by měl jednat i o plánované dostavbě jaderné elektrárny Temelín, proti níž se staví odpůrci atomové energetiky v sousedním Rakousku i Bavorsku.

Česko musí spoléhat na jádro

Česká republika podle Kohouta nemá jinou alternativu než jadernou energii.

„V České republice není možné žádné řešení energeticko - politické nezávislosti nebo samostatnosti bez jaderné energie. Máme velmi omezené zásoby uhlí, zdroje obnovitelné energie jako sluneční energie, biomasa či větrná energie jsou rovněž ohraničené."

Anketa

Mělo by se NATO vrátit k teritoriální obraně a upustit od zahraničních misí?
Ano
73,9 %
Ne
21,9 %
Nevím
4,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5088 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám