Hlavní obsah

Slovensko bude mít zítra novou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se rozhodla, že novou vládu jmenuje ve středu odpoledne. Informoval o tom mluvčí hlavy státu Martin Strižinec. Novým premiérem bude Robert Fico, jehož strana Směr-sociální demokracie vyhrála zářijové předčasné parlamentní volby. Fico bude ministerským předsedou už počtvrté.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zuzana Čaputová

Článek

Fico potvrdil, že by se už ve čtvrtek chtěl zúčastnit nadcházejícího summitu Evropské unie. „Nejpodstatnější je, aby předseda vlády, který zastupuje Slovensko, měl právo veta. Pokud má země ztratit právo veta, tak členství v Evropské unii ztrácí smysl. Byl bych nerad, kdyby Evropská unie fungovala tak, že Němci s Francouzi se dohodnou a my to pak všichni realizujeme,“ uvedl předseda strany Směr.

SNS změnila kandidáta na ministra

Čaputová termín oznámila poté, co si vymohla, že Slovenská národní strana (SNS) navrhla za ministra životního prostředí Tomáše Tarabu, aby tím uspíšila jmenování nové vlády. Čaputová totiž odmítla jmenovat původního kandidáta na tento post Rudolfa Huliaka.

Čaputová odmítla Huliakovu kandidaturu s tím, že veřejně schvaluje násilné vypořádání se s názorovými oponenty, především z řad ochránců přírody, tudíž nemůže být způsobilý vést ministerstvo, jehož součástí je státní ochrana přírody.

Taraba řekl, že na personální výměně se domluvili v zájmu stability a co nejrychlejšího jmenování nové vlády.

„SNS cítí obrovskou zodpovědnost za vznik této vlády, aby ve čtvrtek mohl designovaný předseda vlády jet do Bruselu hájit slovenské zájmy v oblasti migračního paktu,“ zdůraznil Taraba.

Foto: TASR, Profimedia.cz

Tomáš Taraba

Předseda SNS Andrej Danko zaútočil na Čaputovou, která podle něj nemá mentálně ani odborně na to, aby byla prezidentkou.

„Z právničky ze smetiště udělaly nevládní organizace prezidentku,“ řekl Danko, který Čaputovou vyzval, aby respektovala výsledky nedávných parlamentních voleb.

„Přesně tak to vypadalo v čase covidu, při řešení problémů, udělala ostudu, když vzala papeže na Luník IX (košické sídliště obývané převážně Romy, pozn. redakce), když nezná Slovensko a nerozumí svému národu. Ani se nedivím, že už nemá odvahu kandidovat,“ dodal.

Taraba se poprvé dostal do parlamentu v roce 2020 na kandidátce Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Poslanecký klub LSNS pak opustil a založil stranu Život-Národní strana.

Foto: Profimedia.cz

Rudolf Huliak

Čaputová původní kandidaturu Huliaka tvrdě kritizovala. „Řádný chod ministerstva životního prostředí nemůže zabezpečit člověk, který svými vyjádřeními neguje dlouhodobě platnou environmentální politiku tohoto státu a mezinárodní závazky, jimiž je Slovenská republika vázána,“ uvedla Čaputová.

„Kandidát, který dlouhodobě neuznává vědecký konsenzus o změně klimatu a žádná opravdová klimatická krize podle něj neexistuje, nemůže vést a reprezentovat resort, jehož hlavním úkolem je ve smyslu zákona právě ochrana přírody a klimatického systému Země,“ uvedla ve svém stanovisku prezidentka.

Nová koalice Směr-Hlas-SNS bude mít ve 150členném parlamentu 79 mandátů.

Čaputová má ve sporu s Ficem silnější pozici, shodli se právníci

Evropa

Fico naráží do zdi. Čaputová mu odmítla jmenovat ministra

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám