Hlavní obsah

Kněží z Vatikánu vypovídali v OSN o zneužívání dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Před Výborem OSN pro práva dítěte (CRC) ve čtvrtek stanuli vatikánští činitelé. Zástupci výboru se dotazovali na skandály kolem sexuálního zneužívání dětí církevními představiteli a také na to, jaká protiopatření církev přijala. Je to vůbec poprvé, kdy se církev kvůli zneužívání veřejně obhajovala, uvedla stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Vatikánskou delegaci vede arcibiskup Silvano Tomasi (vlevo).

Článek

Výbor své dotazy předložil Vatikánu už vloni v červenci. Vatikán odpověděl, že žádané informace neposkytne a spolupracovat bude jen s úřady v trestním řízení v jednotlivých zemích.

Na naléhání ale nakonec Vatikán delegaci v čele s arcibiskupem Silvanem Tomasim do Ženevy vyslal. Ženevský výbor chce posoudit, zda katolická církev dodržuje konvenci Spojených národů o právech dítěte.

Členové výboru se dnes zajímali o praktiky církve, která měla ve zvyku přesouvat kněze podezřelé ze zneužívání na jiné místo a krýt je před obviněním ze zločinu. Jeden člen se také zeptal, proč Vatikán popisuje sexuální zneužívání jako "delikty proti morálce", namísto jednoduše "zločiny páchané na dětech".

Už se to nesmí opakovat, prohlásil arcibiskup

Papežský úřad loni uvedl, že v důsledku případů sexuálního zneužívání změnil požadavky kladené na kandidáty kněžství, aktualizoval církevní právo a vyzval biskupskou konferenci, aby stanovila směrnice pro boj s tímto zlem. Současně ale dal najevo, že nemůže být činěn zodpovědným za jednání katolických institucí nebo jednotlivců ve světě a že zodpovědnost za ochranu práv dětí nesou místní biskupové. Zodpovědný je pouze za události ve vatikánském městském státu.

Arcibiskup Tomasi ve čtvrtek řekl, že je důležité zjistit pravdu o tom, co se stalo v minulosti, aby se to už nikdy nemohlo opakovat. Zajištěn tak má prý být rovněž výkon spravedlnosti a pomoc obětem.

Zástupci Vatikánu také panelu OSN sdělili, že uvítají jakékoli jeho podněty k uskutečnění náležitých opatření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám