Hlavní obsah

Klimatickou politiku vlády Němci většinově podporují, víc je ale trápí ekonomická krize či obavy z války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Tři čtvrtiny Němců mají podle průzkumu agentury INSA vážnou obavu o svoji budoucnost v souvislosti s klimatickými změnami a velká část z nich je ochotná kvůli tomu změnit své návyky. Současně se ale ukazuje, že obyvatele v současnosti více trápí jiné problémy, jako je válka na Ukrajině či ekonomické otázky.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Větrné a solární elektrárny rostou v Německu jako houby po dešti. Většina populace tento trend podporuje.

Článek

Podpora větších investic do obnovitelných zdrojů energie, ochota omezit jízdu autem a jednoznačné obavy z toho, že změny klimatu se negativně odrazí na jejich životech, tak vypadají většinové postoje Němců na otázky změn podnebí a ekologie obecně, jak je zachytil průzkum společnosti INSA publikovaný deníkem Bild.

Klimatické změny vnímají jako proces, který výrazně ovlivní budoucí každodenní život lidí, více než tři čtvrtiny populace. A podobné procento obyvatel souhlasí s tím, aby vláda a média na tento problém upozorňovala ještě více, než se děje teď.

Zatímco většinu vládních ekologických opatření Němci podle průzkumu podporují, najdou se i taková, která obyvatelé spíše odmítají. Průzkum např. vystavil málo lichotivou vizitku původnímu plánu ministra hospodářství a ochrany klimatu Roberta Habecka (Zelení), aby topné systémy montované do domácností od příštího roku většinově využívaly obnovitelnou energii (návrh byl posléze revidován s delšími lhůtami).

Antarktida zažívá extrémní tání. Chybí plocha o velikosti Argentiny

Svět

„Ne na mém dvorku“ už neplatí

Průzkum ukazuje, že značná část Němců je ochotna kvůli klimatickým opatřením změnit své zajeté návyky či akceptovat novou realitu. Často citovaný princip NIMBY (z anglického „Not In My Back Yard“, tj. ne na mém dvorku) tak z velké části neplatí.

Foto: ČTK

Používání auta je většina Němců ochotná omezit. Snímek je z dálnice u bavorského Rosenheimu.

Většina obyvatel Německa je například ochotná kvůli klimatické krizi výrazně omezit jízdy autem, případně už automobil vůbec nepoužívá (dohromady 74 procent). Výstavbu větrných elektráren „u mého bydliště“ podle průzkumu odmítá jen třetina lidí.

Trápí je jiné problémy

Na škále nejpalčivějších problémů současnosti ovšem strach z následků klimatických změn přebíjejí jiné problémy. Podle INSA mají Němci největší obavy z nedobrého ekonomického vývoje a z války na Ukrajině, skoro pětina respondentů také vyjádřila strach ze vzestupu krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD).

Agentura INSA-Consulere provedla sondáž mezi 4. a 7. srpnem na reprezentativním vzorku tisícovky respondentů.

Požáry a oceán jako bublající sirup. Červenec byl nejteplejším měsícem v historii měření

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám