Hlavní obsah

Klimaalarmisté paralyzovali letecký provoz na mezinárodním letišti v Ženevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klimatičtí aktivisté v úterý nakrátko zastavili provoz na mezinárodním letišti v Ženevě. Obsadili jednu z rozjezdových drah a znemožnili tak starty i přistání. Cílem bylo upozornit na to, jak letecká přeprava – a zejména soukromé tryskáče – škodí životnímu prostředí; výsledkem jsou desítky opožděných spojů.

Foto: Profimedia.cz

Klimatičtí aktivisté na letištní ploše ženevského letiště

Článek

„Kvůli vpádu na letištní plochu je na ženevském letišti dočasně přerušen letecký provoz,“ uvedlo na Twitteru letiště krátce po poledni SELČ. O několik minut později upřesnilo, že provoz je postupně obnovován.

Na snímcích, které aktivisté zveřejnili na Twitteru, je vidět, jak jejich členové roztahují transparenty a sedí u letadel nebo blokují vstup do kabiny.

Létání škodí přírodě

Protestující také lepili na letadla nálepky připomínající varovné nápisy na krabičkách cigaret, aby je „identifikovali jako toxické předměty“, s hesly varujícími, že „soukromá letadla spalují naši budoucnost“, „zabíjejí naši planetu“ a „podporují nerovnost“.

Klimatičtí aktivisté v minulosti narušili provoz například na letištích v Eindhovenu, Mnichově, Berlíně-Braniborsku či v Amsterodamu.

Předtím se akcí na ženevském letišti přibližně stovce klimatických aktivistů z organizací Greenpeace, Stay Grounded, Extinction Rebellion, Scientist Rebellion a dalších skupin ze 17 zemí podařilo narušit Evropskou obchodní leteckou konferenci a výstavu (EBACE 2023), která se konala nedaleko ranvejí. Požadovali zákaz soukromých letadel, uvádí Greenpeace v prohlášení.

Klimaaktivisté se pokusili umrtvit Berlín

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám