Hlavní obsah

Kerč na Krymu bez vody. Místní havárie a plánované odstávky, tvrdí vodárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Město Kerč na okupovaném poloostrově Krym je bez vody, informovala v úterý ukrajinská agentura Unian s odvoláním na „krymské partyzány“. Úřady prý vyvěsily po městě harmonogram přistavení cisteren s vodou pro jednotlivé ulice, na němž stojí datum 7. 6. 2023.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Aksjonov, šéf ruské správy anektovaného Krymu, na archivním snímku

Článek

Unian zveřejnil fotokopii tohoto dokumentu. Okupovaný poloostrov je z velké části závislý na dodávkách vody z Kachovské přehrady prostřednictvím Severokrymského kanálu.

Sergej Aksjonov, šéf ruské správy Krymu, v úterý oznámil, že na poloostrově jsou dostatečné zásoby vody. Připustil ale, že Severokrymský kanál, který přivádí vodu na poloostrov z Kachovské přehrady, „bude mít problémy“ v důsledku jejího zničení.

„Hrozí riziko, že se vymele. Zásoby v kanálu ale činí asi 40 milionů kubíků vody, vodní nádrže na Krymu jsou naplněné na 80 procent. Takže pitné vody je víc než dost,“ uklidňoval Aksjonov.

Podle telegramového kanálu Krymskije partizany lidé na Krymu začali zveřejňovat fotografie zakalené nahnědlé vody tekoucí z jejich vodovodních kohoutků.

Ruská společnost „Voda Krymu“ v reakci oznámila, že přerušené dodávky vody na Ruskem anektovaném ukrajinském poloostrově, o nichž se hojně diskutuje na sociálních sítích, „nesouvisejí s poškozením Kachovské vodní elektrárny v Chersonské oblasti“.

„Situace spojená s poškozením nádrže Kachovské přehrady nijak neovlivní zásobování pitnou vodou Republiky Krym,“ prohlásil generální ředitel ruského podniku Maksim Novik s tím, že se poloostrov obešel bez dněperské vody po dobu osmi let.

„Všechna aktuální omezení dodávek našim klientům souvisejí výhradně s odstraňováním místních havárií a také s plánovanými rekonstrukcemi vodovodního řadu,“ uvedl Novik.

Foto: Mapy.cz

Síť vodních kanálů na Krym

Bylo by Rusko skutečně ochotné zničit Kachovskou přehradu?

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám