Hlavní obsah

Ke zraněnému jeskyňáři dorazil lékař. Pomůže vyřešit, jak ho z labyrintu dostat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záchranáři v Bavorsku čelí neobvyklému problému, jak dostat z rozsáhlého jeskynního systému poblíž Berchtesgadenu zraněného jeskyňáře Johanna Westhausera. Muž zřejmě může být trasportován pouze vleže, jeskynní systém je ale rozsáhlý a bude obtížné absolvovat cestu v této poloze.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Pohled na hory poblíž Berchtesgadenu, v nichž se nachází rozsáhlý jeskynní komplex.

Článek

Westhausera trefil v jeskyni v sobotu kámen a způsobil mu zranění hlavy a mozku. Záchranáři se k němu dostali už v pondělí, ale zatím se jim nepodařilo ho dostat ven. Je sice schopen si s pomocí jiného člověka stoupnout, po chvíli ale začne omdlévat.

"Takový pacient by už více než tři dny ležel na jednotce intenzivní péče," řekl v Berchtesgadenu neurolog Michael Petermeyer.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lékař, který se k muži dostal, ho vyšetří a spolu se záchranáři se pokusí vymyslet, jak muže dostat přes úzké komíny, jimiž je podzemní komplex přístupný. Některé jsou tak úzké, že jimi proleze jen štíhlý člověk. Šachty jsou hluboké až 350 metrů.

Westhauser patřil do skupiny speleologů, která rozsáhlý jeskynní komplex v 90. letech objevila. V sobotu se tam vydal s dalšími dvěma jeskyňáři, spadlo na ně ale  kamení a vážně ho zranilo. Zbylí dva muži vylezli ven a přivolali pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám