Hlavní obsah

Kazašský exministr ubil svou manželku. Hrozí mu doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před soudem v Astaně opět stanul bývalý kazachstánský ministr národní ekonomiky Kuandyk Bišimbajev, který měl „obzvlášť brutálně“ zabít svou ženu Saltanat Nukenovou během hádky v restauraci Bau v Astaně. Spor ve VIP salonku trval několik hodin a skončil tragicky.

Foto: Profimedia.cz

Saltanat Nukenová a Kuandyk Bišimbajev na archivním snímku.

Článek

Podle vyšetřovatelů Bišimbajev mladou ženu napadl pěstmi do hlavy už krátce po vstupu do restaurace. Poté, co upadla, do ní kopal. Následně ji v následné hádce ve VIP salonku škrtil. Jako příčinu smrti uvedly kazašské úřady rány do hlavy.

Bišimbajev svého bratra a majitele zmíněné restaurace požádal o zničení kamerových záznamů. Ve snaze zajistit si alibi po něm také chtěl, aby odvezl domů manželčin telefon.

Exministr obvinění z úkladné vraždy odmítá, prý manželce „dal facku“ a kopl do ní, uvedl zpravodajský portál zakon.kz. Podle jeho tvrzení se Nukenová v závěru hádky pod vlivem alkoholu sama udeřila hlavou o kachlíkovou podlahu v koupelně a také „se bila koleny“ o stěny toalety. Následně ulehla na pohovku a usnula. Ráno se už neprobudila. Přivolaný lékař konstatoval smrt.

Ministra zatkli za vraždu loni v listopadu, soudní řízení formálně začalo minulý měsíc, Bišimbajev u soudu vypovídal ve středu. Před soudem se zpovídá i zmíněný bratr exministra.

Bišimbajev, který v letech 2009-2010 působil jako poradce prezidenta Kazachstánu a v roce 2016 několik měsíců jako ministr národní ekonomiky, byl poprvé zatčen už v roce 2017 kvůli „opakovanému přijetí úplatků obzvlášť velkého rozsahu“. O rok později jej soud poslal na deset let do vězení, doživotně mu zakázal působit ve vysokých státních funkcích či ve státních firmách a nařídil konfiskaci jeho majetku získaného nezákonným způsobem.

Z vězení byl podmíněně propuštěn v roce 2019.

Jedenatřicetiletá Nukenová byla Bišimbajevovou druhou ženou. Věnovala se astrologii, díky čemuž se podle webu orda.kz se svým budoucím chotěm také seznámila.

Oscar Pistorius bude v lednu předčasně propuštěn

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám