Hlavní obsah

Kazachstán dodržuje sankce proti Rusku, ujišťoval prezident v Berlíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kazachstánský prezident Kasym-Žomart Tokajev se v Berlíně pokoušel rozptýlit výtky, že jeho země je jednou z těch, přes něž proudí do Ruska zboží ze západních sankčních seznamů. Po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem ujistil, že Kazachstán bude dodržovat sankce proti Rusku.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev

Článek

„Kazachstán jednoznačně deklaroval, že se bude držet sankčního režimu, udržujeme kontakty s odpovídajícími organizacemi, které dodržování sankcí monitorují. Jakékoliv pochybnosti německé strany ohledně toho, že by mohlo docházet k aktivitám směřujícím k obcházení sankcí, podle mě nejsou namístě,“ uvedl Tokajev na tiskové konferenci po setkání s německým kancléřem.

Brusel přitom poukazuje na to, že například do Íránu, který dodává Rusku bojové drony nasazované ve válce proti Ukrajině, proudí nezbytné komponenty ze Západu mimo jiné přes území takových států, jako jsou Kazachstán, Uzbekistán, Turecko, Indie, Vietnam nebo Kostarika.

Je všeobecně známo, že ruští obchodníci hojně využívají mimo jiné kazachstánské firmy k takzvanému paralelnímu dovozu zboží ze sankčních seznamů.

„Rusko pro nás není hrozbou“

Tokajev také v Berlíně zdůraznil, že nevidí Rusko jako hrozbu pro suverenitu vlastní země. Společná hranice je podle něj „stvrzena a ratifikována parlamenty obou států“.

„Proto nemáme obavy ohledně územních nároků z ruské strany,“ dodal kazachstánský prezident. Zmínil ekonomické a „humanitární“ vazby mezi zeměmi a připomněl, že Moskva a Astana v roce 2013 podepsaly mezistátní smlouvu o spojeneckých vztazích.

Přitom rovněž na území východního Kazachstánu u hranic s Ruskem jsou regiony s převážně ruskojazyčným obyvatelstvem, na které v Moskvě nahlížejí jako na „darované“. Rusko s velkou nelibostí hledí na šíření kazaštiny na těchto územích.

Kazachstán prosazuje okamžité zastavení války a mírovou smlouvu na základě Charty OSN, ubezpečil v Berlíně Tokajev. „Jak ruská, tak ukrajinská strana tvrdí, že jsou připraveny vyjednávat, ale platforma pro taková jednání zatím není jasná,“ zhodnotil nicméně situaci.

Kromě dvoustranných jednání má Tokajev v Německu na programu také setkání hlav států zemí Střední Asie a Německa.

„Bok po boku“. Rusko už verbuje vojáky i v sousedním Kazachstánu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám