Hlavní obsah

Tři roky od zavraždění Kuciaka: U odvolacího soudu bude důkazem i tep Zsuzsové

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další zprávy mezi podnikatelem Marianem Kočnerem a jeho známou Alenou Zsuzsovou, videosekvence ze sledování novinářů, paměťové karty získané policií v Kočnerově domě, ale i frekvenci tepu Zsuzsové předloží prokurátor Vladimír Turan u odvolacího soudu v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obviněná Alena Zsuzsová

Článek

Od vraždy, která otřásla Slovenskem, uplynou v neděli tři roky.

Mezi důkazy připravené na odvolací řízení má být také údaj o frekvenci tepu Zsuzsové při telefonátu v den vraždy. Po telefonátu pravděpodobně se Zoltánem Andruskóem, zprostředkovatelem, jí tep stoupl na 161 úderů za minutu.

Takový tep nikdy předtím ani potom neměla. Takový tep mívají maratonci a piloti F1. Jozef Kuciak, otec zavražděného novináře, je přesvědčen, že i kdyby se k moci jednou opět vrátila strana Směr, proces očistění společnosti od mafie už není možné zastavit. „Toto musí pokračovat,“ dodal.

Vrahovi Jána Kuciaka zvýšili trest na 25 let vězení

Evropa

Rodiny se domluvily, že dům, kde došlo k vraždě, dají zbourat a v areálu zůstane jen letní kuchyňka, v níž bude vytvořen pamětní pokoj s informacemi, co se zde odehrálo. „Jinak zde bude jen park s lavičkami,“ dodal Jozef Kuciak.

Kuciak pracoval pro web aktuality.sk a věnoval se velkým korupčním kauzám. Kočner mu dokonce telefonoval a vyhrožoval mu, že dá sledovat celou jeho rodinu. Žurnalista to oznámil na policii, ale ta nebrala Kočnerovy výhrůžky vážně.

Při vyšetřování vraždy vyšlo najevo, že Kočner nasadil na sledování Kuciaka i dalších slovenských novinářů tzv. sledovací komando sestavené z bývalých příslušníků tajné služby a že chapadla jeho vlivu sahala do politiky, justice i policie.

Rozhodne Nejvyšší soud.

Kočner a Zsuzsová byli soudem v Pezinku loni v září nepravomocně osvobozeni. Skutek se podle soudu stal, ale není prokázáno, že do vraždy byla tato dvojice zainteresována. Kočner dostal u soudu pouze pokutu ve výši 131 tisíc korun za nedovolené ozbrojování.

Podnikatel ale vězení přesto neunikl, v únoru loňského roku dostal 19letý trest za falšování směnek televize Markíza. Zsuzsová pak v prosinci loňského roku dostala 21letý trest za objednávku vraždu někdejšího primátora města Hurbanovo Lászlóa Basternáka.

21.února 2018 zavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovou.
Vražda vyvolala masové demonstrace po celé zemi.
Padla vláda premiéra Roberta Fica, nahradil ji kabinet Petra Pellegriniho.
Policie zadržela pachatele. Soud většinu z nich odsoudil.
Loni v září však nepravomocně osvobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou.
V jejich případě bude rozhodovat Nejvyšší soud Slovenské republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám