Hlavní obsah

Katedrála Notre-Dame dostala nový dubový krov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pařížská katedrála Notre-Dame, kterou před čtyřmi lety poničil požár, má nový krov. Sedmitunovou dubovou konstrukci dopravila ke svatostánku po Seině 80 metrů dlouhá loď. Kvůli ní musela být pozastavena říční doprava.

Notre-Dame dostala nový dubový krov, přivezli jej po Seině Video: Reuters

 
Článek

Na vrchol katedrály vyzdvihl konstrukci o rozměrech 15 krát 12 metrů jeřáb, informovala dále televizní stanice BFM TV s tím, že jde o důležitý krok při rekonstrukci chrámu. Ta by měla skončit v prosinci příštího roku, tedy až po letních olympijských hrách v Paříži.

Stavbaři při opravě musí postupovat původními, středověkými metodami. Krov vyrobili a sestavili pracovníci specializované tesařské dílny na pařížském předměstí Ivry-Sur-Seine.

Osazování katedrály novým krovem sledovaly tisíce místních lidí i turistů. Přišli i ministr dopravy Clément Beaune a šéf projektu obnovy katedrály Jean-Louis Georgelin.

Foto: Noemie Olive, Reuters

Obrovský dubový trám převážela loď, kvůli které musela být zastavena doprava

„Tento způsob je perfektní, je ekologický, ale je to zároveň nejjednodušší, jak všechny tři části krovu dopravit na ostrov Cité,“ řekl Georgelin. „Postupujeme krok za krokem,“ dodal s tím, že Pařížané by už koncem letošního roku měli vidět hrubé obrysy obnovené katedrály.

Světoznámou architektonickou a církevní památku v srdci Paříže zachvátily plameny v polovině dubna 2019. Příčinu vyšetřovatelé dodnes neobjasnili, přiklánějí se však k hypotéze, že požár způsobil nedopalek cigarety nebo závada na elektroinstalaci. Notre-Dame je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a před požárem ji navštěvovalo na 13 milionů lidí ročně.

Aktivisté si stěžují na Notre-Dame. Vadí jim překlady jen do angličtiny

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám