Hlavní obsah

Katastrofální záplavy na Balkáně si vyžádaly 44 životů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad
Aktualizováno

Počet obětí záplav v Srbsku a Bosně stoupl na 44, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Srbský premiér Aleksandar Vučić řekl stanici B92, že se v nejhůře postiženém Obrenovači našlo dvanáct těl.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Srbští policisté odnášejí ženu z Obrenovače evakuovanou vrtulníkem.

Článek

Srbský premiér Aleksandar Vučić podle AFP oznámil, že v jeho zemi je 16 mrtvých. Bosna hlásí nejméně 27 obětí a jednoho mrtvého našli v neděli v Chorvatsku.

O obětech v nejhůře postiženém srbském Obrenovači, který voda zcela zaplavila, mluvil šéf srbského krizového štábu Predrag Marić už v sobotu, odmítl ale uvést jejich počet. V neděli Vučić navštívil zničené město, které podle některých svědků už ani neexistuje. [celá zpráva]

Foto: Marko Djurica, Reuters

Evakuace chlapce ze zaplaveného domu v Obrenovači

Premiér uvedl, že se objevují i šťastné zprávy, jako když dvě dívky nalezly svého otce. Dodal, že neví, zda řeka Sáva už přestala stoupat a stagnuje, nebo přijde-li další povodňová vlna. U Obrenovače řeka opět stoupá. Do města je stále zakázán vstup a pokračuje evakuace.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Evakuovaní obyvatelé Obrenovače v Bělehradě.

Ani v Bělehradě zatím voda nekulminovala. Bezprostřední nebezpečí už nehrozí v srbských městech Šabac, Mitrovica a Kostolac, kde ještě v sobotu s obavami sledovali stoupající hladiny Sávy a Dunaje.

Nadále je ohrožena místní mamutí elektrárna, což by způsobilo ohromné výpadky proudu po celé zemi.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Horníci se dívají na zaplavený povrchový důl u Veliké Crljeni 30 km jižně od Bělehradu

Už nyní se odhaduje, že jen na srbské straně povodně způsobily škody za více než miliardu eur (více než 27 miliard Kč).

Dvacet obětí v Doboji

Katastrofický obraz skýtá bosenské město Doboj, kde obyvatele zaskočila přívalová vlna vysoká tři až čtyři metry a město zcela zaplavila. Podle úřadů tam záchranáři objevily zatím 20 těl a s prohledáváním domů ještě zdaleka nejsou hotovi. "Nejvyšší prioritou je teď najít mrtvé. Bude jich mnoho," řekl tamní starosta Obren Petrović.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Letecký záběr zaplaveného Brčka

V Bosně a Hercegovině záplavy ohrožovaly celou třetinu ze zhruba 1,2 miliónu tamních obyvatel.  Kvůli podmáčené půdě hrozí riziko sesuvů, uzavřeno je osm hlavních silničních tahů.

Reklama

Výběr článků

Načítám