Hlavní obsah

Karadžić je vinen genocidou ve Srebrenici, odsoudili ho na 40 let

– Haag • Aktualizováno

Bývalého vůdce bosenských Srbů, sedmdesátiletého Radovana Karadžiče uznal ve čtvrtek Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) vinným z genocidy kvůli masakru ve Srebrenici v roce 1995 a dalších zločinů. Soud mu vyměřil trest v délce čtyřiceti let. Rozsudek není pravomocný, Karadžić se proti němu může odvolat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mezinárodní trestní tribunál odsoudil Karadžiče na 40 letVideo: Reuters

 
Článek

Karadžič byl uznán vinným z genocidy jen v případě masakru ve Srebrenici, kde zemřelo na 8000 lidí. Prokázalo se, že si přál zabití zajatých muslimských mužů, stálo v rozsudku, který přečetl předseda senátu O-Gon Kwon.

Genocidy se nedopustil v sedmi dalších bosenských městech, která obsadily bosenskosrbské jednotky. Při obsazování obcí, kde žili bosenští Srbové, byl od konce března 1992 do konce toho roku vyhnán velký počet bosenských Muslimů a bosenských Chorvatů.

Senát odmítl obhajobu obžalovaného, že přesuny byly dobrovolné.

Etnické čistky

Po obsazení obcí pokračovalo zatýkání i zabíjení nesrbských obyvatel. Zadržováni byli v táborech, kde byli mučeni, biti a týráni hlady. Ženy i muži byli v táborech znásilňováni ze strany srbských složek. Hromadná zatýkání, prováděná jako kolektivní trest, a deportace i zavádění diskriminačních opatření byly cílené, ale tribunál nedospěl k závěru, že by šlo o plánovanou genocidu. V tomto případě byl Karadžić uznám vinným z etnických čistek a násilných deportací, vyhlazování a dvou případů vražd.

Karadžić podle rozsudku stál vzhledem ke své pozici v čele prosazování a vytváření paralelních vládních, politických a policejních struktur v oblastech obývaných bosenskými Srby, které měly vést k vytvoření etnicky homogenních oblastí, z nichž se vyháněli nesrbští obyvatelé.

Podle tribunálu bosenskosrbské vedení muselo vědět, jaké mohou být následky provádění plánu a že nesrbské obyvatelstvo bylo ohrožené.

Odpovědný za obléhání Sarajeva i braní rukojmích

Karadžić byl také shledán trestně odpovědným za tříleté obléhání Sarajeva bosenskosrbskými silami, během něhož přišly o život tisíce lidí. Ostřelování by podle verdiktu nebylo možné bez Karadžičovy podpory. Obléhání bosenské metropole trvalo 44 měsíců a vyžádalo si přes 10 000 mrtvých, včetně 1500 dětí.

Foto: Robin van Lonkhuijsen/Pool, Reuters

Radovan Karadžić u soudu

Karadžič byl také shledán vinným v případu zajímání zástupců OSN z roku 1995, aby zabránil bombardování bosenskosrbských pozic letouny NATO.

V bosenské válce zahynulo do roku 1995 sto tisíc lidí.

Proces trval šest let, Karadžić se v něm hájil sám.

Čelil 11 obviněním včetně genocidy, vyhlazování, etnických čistek a zločinů proti lidskosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám