Hlavní obsah

Kapitán lodi s migranty v Itálii je vinen za smrt 900 lidí, dostal 18 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Catania
Aktualizováno

Italský soud poslal na osmnáct let do vězení údajného kapitána lodi, který měl loni zavinit smrt 900 uprchlíků ve Středozemním moři. Soud v sicilském přístavním městě Catania shledal Tunisana Muhammada Alího Málika vinným ze zabití. Jeho syrský pobočník dostal pět let. Odsouzený vinu odmítá, tvrdí, že kapitánem lodi vůbec nebyl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tunisan Málik dostal 18 let za loňskou smrt 900 uprchlíkůVideo: Reuters

 
Článek

Silně přetížená rybářská loď se potopila u libyjského pobřeží poté, co se srazila s obchodním plavidlem, které připlulo na jeho záchranu. Většina lidí na palubě po kolizi uvázla v rybářské síti a utonula.

Oběti pocházely především z Mali, Gambie, Senegalu a Etiopie.

Foto: Profimedia.cz

Odsouzený Muhammad Alí Málik na snímku z 20. dubna loňského roku.

Přežilo jen osmadvacet lidí a neštěstí se tak stalo nejtragičtější námořní katastrofou ve Středozemním moři od druhé světové války. Evropská unie následně přehodnotila svůj přístup k probíhající uprchlické krizi v oblasti.

I přes veškerá přijatá opatření však počet migrantů přicházejících do Itálie ze severní Afriky středozemní cestou letos stoupl na 175 244. Smrt v moři našlo nejméně 4 742 lidí, což je téměř o tisíc víc než v uplynulém roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám