Hlavní obsah

Kanárské ostrovy sužují sinice

– Gran Canaria
DPA, ČTK, BBC, brw

Odpudivá barva moře může v těchto dnech zaskočit návštěvníky vyhlášených pláží na Kanárských ostrovech. Kvůli vysokým teplotám vody se tu extrémně rozbujely sinice, které moře barví do nechutných hnědozelených a hnědočervených odstínů. Něco takového se u Kanár stalo vůbec poprvé. Podle zdravotníků může koupání v takové vodě způsobit problémy.

Foto: Miluše Válková, Právo

Tmavé lávové pláže v Puertu de la Cruz na Kanárských ostrovech

Článek

„Sinice Trichodesmium erythraeum obsahují toxin, který může vyvolat ekzémy, proto je třeba vyhýbat se kontaktu s nimi,“ řekl José Juan Alemán Sánchez, šéf místního úřadu pro veřejné zdraví. „Nebylo však potřeba zavírat pláže,“ dodal.

Agentura AFP ale upozornila, že se to v posledních týdnech už několikrát stalo. Není prý ale jasné, zda to bylo pouze kvůli sinicím.

Ty se začaly u ostrova Tenerife objevovat už v červnu, nyní se však dostávají i k plážím ostrova Gran Canaria. Jedinci Trichodesmium erythraeum dokážou v době kvetení utvářet dlouhé řetězce, které jsou viditelné i na satelitních snímcích Země.

Podle vědců jejich výskyt způsobily vysoké teploty a také zvýšený přísun železa, které je pro tyto mikroorganismy klíčovou živinou. Železo přinesl do vod Atlantiku spolu s vysokým obsahem prachu vítr ze Sahary.

Lucifer odchází jen pozvolna

Pro Kanáry platí pro nejbližší dny i varování kvůli vysokým teplotám a zvýšenému riziku lesních požárů. Očekávají se teploty kolem 38 stupňů, místy by mohly překročit i čtyřicítku. Mimořádná vedra sužují také celou jižní Evropu. Na starý kontinent přinesla horký vzduch ze severní Afriky tlaková níže, která dostala jméno Lucifer.

Vlády nad jihem se Lucifer vzdává jen pomalu a vysoké teploty provázejí požáry porostů. V Chorvatsku hořelo v uplynulých dnech například jižně od města Makarska a na několik hodin tam byla přerušena doprava po pobřežní silnici A 8. Na řeckém ostrově Kythéra zničily plameny o víkendu zhruba dva tisíce hektarů porostu, plameny se podařilo uhasit až v pondělí. V Řecku ale každý den hoří na několika místech.

V Itálii vedra i sesuvy

Itálii počasí rozdělilo na polovinu. Zatímco na jihu pokračují vedra a při požáru u Tivoli zahynuly dvě ženy, v horách na severu už horko vystřídaly bouřky s přívalovými dešti a sesuvy půdy, při nichž zahynulo několik lidí. V regionu Trentino-Alto Adige (Tridentsko-Horní Adiže) zasahovali záchranáři na pěti stovkách míst. Jen v oblasti Pustertal se škody pohybují kolem 1,5 miliónu eur (přes 39 mil. Kč).

Naopak v regionu Emilia Romagna byl v několika okresech zaveden přídělový systém vody, o čemž prý uvažují také úřady v Římě. Letošní počasí už způsobilo v italském zemědělství škody za zhruba jednu miliardu dolarů (22 miliard Kč), informoval list The New York Times.

Na většině italského území se má ochladit do konce týdne, srážky zůstanou pouze na severu. Na ty čeká i lyžařský vlek na ledovci nad průsmykem Stelvio. Ten běžně funguje celoročně, o víkendu se však kvůli nedostatku sněhu zastavil. Teploty se totiž i ráno pohybovaly nad deseti stupni. Stalo se tak poprvé od zavedení letního lyžování.

Vítr na Madeiře začal slábnout

Na Madeiře, kde silný vítr v uplynulých dnech paralyzoval letiště, se situace pomalu uklidňuje. Provoz na letišti v metropoli Funchalu se podle listu Jornal de Notícias podařilo obnovit, s množstvím zpožděných a anulovaných letů se ale bude vzdušný přístav vypořádávat několik dní. Vichr sužoval pobřeží Madeiry od pátku.

Na letišti pojmenovaném po slavném fotbalistovi a místním rodáku Cristianu Ronaldovi panoval chaos, letadla nestartovala ani nepřistávala, tisíce turistů se tlačily v odbavovací hale nebo hledaly na vlastní náklady ubytování ve městě. Problémy spojené s počasím na Madeiře postihly podle stanice SAPO na 22 tisíc turistů a cestujících jak na ostrově, tak po Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám