Hlavní obsah

Italský ostrůvek Lampedusa zahltili migranti

– Lampedusa

Italský ostrůvek Lampedusa se potýká s velkým přílivem migrantů z Afriky. Za poslední tři dny tam doplulo kolem 1000 běženců, většinou Tunisanů. Kapacita tamního zařízení pro uprchlíky je přitom jen 95 osob, píše agentura APA.

Foto: Mauro Buccarello, Reuters

Migranti po vylodění na ostrově Lampedusa.

Článek

Sicilské úřady, pod něž ostrov spadá, nařídily nyní převoz 200 Tunisanů z Lampedusy do přístavu Porto Empedocle na Sicílii, kam by měli dorazit během pátečního večera. V uprchlickém centru na Lampeduse pak zůstane 760 migrantů.

Migrace neskončila, je to neudržitelné, varují italské ostrovy

Evropa

Situaci na Lampeduse se snaží řešit italská ministryně vnitra Luciana Lamorgeseová, která by měla příští týden jednat v Tunisku mimo jiné o zrychlení procedury vracení odmítnutých žadatelů o azyl do země původu. O stejném tématu chce brzy mluvit také s kolegy z ostatních zemí EU.

Po koronavirovém útlumu opět sílí migrace. Na Sicílii míří loď s 200 lidmi

Evropa

Větší příliv migrantů z posledních dní na Lampedusu využil k politické kampani šéf opoziční strany Liga Matteo Salvini, který ostrov ve čtvrtek navštívil s europoslankyní své strany Franceskou Donatovou.

„Tohle není migrace, ale chaos. Italská vláda je komplicem v pašování lidí. Tady nejde o uprchlíky, ale o mladé, zdravé migranty, kteří přicházejí z Turecka,“ prohlásil Salvini, který byl do loňského září ministrem vnitra.

Itálie zabavila dvě lodě zachraňující migranty

Evropa

Prohlásil, že letos od začátku roku připlulo do Itálie podle údajů ministerstva vnitra už 11 334 lidí, přičemž loni za stejné období to bylo jen 3508. Salvini totiž jako ministr vnitra zavíral přístavy humanitárním lodím s migranty mimo jiné s tím, že napomáhají pašování lidí do EU.

Nynější italská vláda je k migrantům vstřícnější. Nicméně italská pobřežní stráž letos zadržela několik humanitárních lodí v italských přístavech a nedovolila jim vyplout se zdůvodněním, že mají „technické či sanitární nedostatky“, které podle ní ohrožují posádku i naloděné migranty. Naposledy ve středu takto zadržela v sicilském přístavu Porto Empedocle plavidlo Ocean Viking.

Reklama

Výběr článků

Načítám