Hlavní obsah

Kampaň maďarské vlády rozdmýchává antisemitismus, bouří se židovská obec

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Svaz židovských náboženských obcí v Maďarsku (Mazsihisz) vyzval vládu premiéra Viktora Orbána, aby ukončila billboardovou kampaň namířenou proti finančníkovi maďarského původu Georgeovi Sorosovi. Podle židovské organizace kampaň vyvolává antisemitské nálady.

Foto: Staff, Reuters

Kampaň proti americkému finančníkovi maďarského původu Georgovi Sorosovi

Článek

Maďarsko v těchto dnech zaplavily billboardy s portrétem Sorose a textem „Nenechme, aby se nakonec smál Soros!“ Na plakátech je rovněž poznámka, že 99 procent Maďarů odmítá ilegální migraci. Billboardová kampaň podporuje opakovaná vyjádření Orbána, že ilegální migraci organizuje Soros a jím placené nevládní organizace.

Billboardy jsou lidmi často doplňované antisemitskými nápisy jako „Špinavý Žid“, „Hnusný Žid“ a podobně. Předseda Mazsihisz András Heisler proto vyzval vládu, aby kampaň zastavila. „Od začátku jsme upozorňovali na vážná rizika takovéto kampaně, která může vyvolat nekontrolovatelné antisemitské vášně. Uplynulé dny potvrdily, že naše obavy nebyly zbytečné,“ řekl Heisler.

Zlý sen z temné minulosti

Židovská obec upozornila, že kampaň probudila myšlenky z temného období maďarských dějin. „Zatím neviditelné společenské škody jsou podstatně vážnější. Učiňte vše proto, aby tento zlý sen skončil co nejdříve,“ vyzval Heisler maďarského premiéra.

Foto: , Reuters

George Soros

Šéf úřadu vlády János Lázár konstatoval, že kampaň není namířena proti původu a identitě Sorose, ale upozorňuje na nebezpečí, které americký finančník představuje v oblasti ilegální migrace. „Židovská obec v Maďarsku může počítat s ochranou vlády. Kabinet vyhlásil nulovou toleranci vůči antisemitským projevům,“ řekl Lázár. „Můj osobní názor je, že ten, kdo pouští do Evropy ilegální migranty, pouští na kontinent také antisemitismus,“ dodal.

Orbán v pátečním diskusním pořadu rozhlasové stanice Kossuth Rádió tvrdil, že Soros plánuje dopravit do Evropy každý rok milión migrantů. „Brusel plní Sorosův plán,“ řekl předseda maďarské vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám