Hlavní obsah

Kamera ze vzduchu natočila zmatek při evakuaci z potápějící se lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská pobřežní stráž v úterý zveřejnila video pořízené z helikoptéry v noci z pátku na sobotu, kdy u italského pobřeží najela na útes výletní loď Costa Concordia. Na záběrech jsou vidět cestující, jak na straně potápějící se lodi čekají na evakuaci. Na palubě podle svědků vládl naprostý zmatek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na záběrech z vrtulníku jsou vidět lidé, jak čekají na boku Costy ConcordieVideo: Reuters

 
Článek

„Když jsme opouštěli loď, ptali se mě všichni, co se děje, ale v tu chvíli jsme to netušili,“ potvrdil jeden z lodních důstojníků Manrico Gianpetroni.

Rozhovor poskytl italské televizi z nemocnice, kam byl dopraven po nedělním vyzvednutí helikoptérou. Gianpetroni se snažil ujistit se, že všichni cestující jsou evakuováni, ale evakuaci poznamenaly zmatky a nejistota. Když se loď naklonila, propadl se schodištěm do podpalubí a zranil se.

Foto: Max Rossi , Reuters

Výletní loď havarovala u břehu ostrova Giglio

„Neztrácel jsem čas, je to moje práce každého zachránit, pokud to je možné. Nemohl jsem pomoct, ale byla tam skupina lidí, trochu opožděná za ostatními, na konci řady. Chtěl jsem tam jít a říct jim, aby si postoupili, abych je uklidnil, protože byli vyděšení,“ popsal chvíli před pádem.

Většina svědků popsala, že na palubě panovaly panika, zmatek a obavy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Výletní loď o výtlaku 114 500 tun najela na útes a skalisko prorazilo její trup. Loď nabrala vodu, naklonila se a sklouzla po útesu hlouběji. Většina plavidla skončila pod vodou. Při nehodě zemřelo podle posledních zpráv 11 lidí. [celá zpráva]

Kapitánovi lodi hrozí soud za zabití. Plul totiž bez povolení nebezpečně blízko břehu ostrova Giglio, nenařídil evakuaci, ale musela to za něj udělat posádka, a následně proti předpisům opustil plavidlo dříve, než byl evakuován poslední cestující.

Nehoda bude představovat jednu z největších pojišťovacích ztrát v námořní dopravě, ztráty jsou odhadovány na miliardu dolarů (více než 20 miliard korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám