Hlavní obsah

Kameny, cihly a rabování. Ukrajina si připomínala druhé výročí Majdanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Útoky cihlami, kamením, rabování, pochody a střety s policií. Tak vypadalo sobotní druhé výročí událostí v hlavním městě Ukrajiny Kyjevě na náměstí Nezávislosti, Majdan. To se v únoru 2014 stalo ohniskem lidového protestu, při němž zahynula stovka lidí. Protest vyvrcholil útěkem tehdejší hlavy státu Viktora Janukovyče. Na různých akcích zorganizovaných k druhému výročí událostí na Majdanu, se v Kyjevě sešly desítky tisíc lidí.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Nacionalista ničí kancelář Alfa bank v centru Kyjeva.

Článek

Během sobotních pochodů metropolí se stalo několik incidentů. Demonstranti z řad nacionalistů zaútočili kamením, cihlami a dalšími předměty na pobočky dvou ruských bank - Alfa-Banky a Sberbanky. Výtržníci také poničili kanceláře holdingové společnosti nejbohatšího Ukrajince, proruského oligarchy Rinata Achmetova.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ultrapravicoví aktivisté vzali Alfa banku v centu Kyjeva útokem.

Ke střetům došlo i přesto, že jednotlivé skupiny procházející městem provázely policejní hlídky. Policisté pouze zabránili pokračování útoků, když napadené objekty obstoupili.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ultrapravicový aktivista strhává monitor v Alfa bance v centru Kyjeva.

Připomínka událostí na kyjevském majdanu se odehrává ve stínu vážné vládní krize. Ve čtvrtek se de facto rozpadla ukrajinská vládní koalice, když odchod oznámila strana Svépomoc a koaliční smlouvu už dříve vypověděla strana Otčina Julije Tymošenkové. Koalice v parlamentu ztratila většinu, což přiblížilo možnost nových mimořádných voleb. Premiér Arsenij Jaceňuk podle médií hledá nové koaliční spojence. [celá zpráva]

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ultrapravicový aktivista se chystá hodit kámen do okna Sberbanky v Kyjevě.

Na Ukrajině platí smíšený prezidentsko-parlamentní systém. Prezident nemůže vládu odvolat, může ale za jistých okolností rozpustit parlament, například nedohodnou-li se poslanci na vládní většině. Právě taková situace podle ukrajinských médií může nyní nastat. Nesestaví-li poslanci většinovou koalici do jednoho měsíce, Porošenko nařídí nové volby.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Velitel dobrovolnického batalionu Mykola Kochanivskij hází kámen do okna kanceláře, která patří ukrajinskému magnátovi Rinatu Achmetovovi. Aktivisté viní Achmetova z podpory korupce a proruských sepratistů.

Dosavadní proevropská vládní koalice vznikla po volbách z října 2014 a měla původně v parlamentu pohodlnou většinu. Jejími členy byli kromě BPP Lidová fronta, Otčina, Svépomoc a Radikální strana. Poslední z nich opustila koalici už loni v září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám