Hlavní obsah

Kadyrov slíbil v Čečensku obnovit krevní mstu. Chce trestat příbuzné hledaných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov hodlá v této autonomní ruské republice obnovit krevní mstu. Na setkání se zástupci tamního ministerstva vnitra a Národní gardy například řekl, že jejím terčem by měli být příbuzní osob hledaných policií. Moratorium na trest smrti přitom v Rusku platí od roku 1996. Krevní msta je navíc v případě vražd podle ruských zákonů považována za přitěžující okolnost.

Foto: Profimedia.cz

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na archivním snímku

Článek

„Jakýkoli pokus o ohrožení lidského života se dotkne i příbuzných pachatele. Blízcí příbuzní by měli vědět, co dělá člen jejich rodiny, a nést za něj odpovědnost, čemuž nás po staletí učí čečenský adat (nepsané zvykové právo – pozn. red.),“ napsal Kadyrov na svém telegramovém účtu.

Na připojeném videu, kde k členům bezpečnostních složek promlouval čečensky, byl Kadyrov konkrétnější, upozornil poté opoziční kanál 1ADAT, který záběry opatřil ruskými titulky.

Zrušme volby prezidenta v Rusku, dokud neskončí válka, navrhl Kadyrov

Evropa

„Pokud někdo ohrozí veřejnou bezpečnost, představitele státu nebo turisty a nebudeme moci najít pachatele, nebudeme ho dál hledat. Určitě ale najdeme jeho příbuzné. Jak bylo od nepaměti zvykem, pokud byl některý z příbuzných vinen a zločince se nepodařilo najít, pak byl zabit jeho bratr, jeho otec. Krevní mstu tedy velmi rychle obnovíme,“ říká podle něj Kadyrov.

Podle ruského exilového webu Meduza Kadyrov rovněž upozornil, že příbuzní hledaných osob se nezachrání ani v případě, že se dotyčného zřeknou. „Jinak by někdo beztrestně někoho zabil a jeho příbuzní by se jej zřekli. Žádné zřeknutí nebude fungovat, pokud nezabijeme někoho z jeho rodiny a neuplatníme právo krevní msty,“ cituje úvahu čečenského vůdce.

Už v říjnu přitom Kadyrov členům bezpečnostních složek doporučil, aby stříleli účastníky nepovolených protestů, pokud nebudou reagovat na výstražné výstřely, dodal web.

Kadyrov vyjádřil hrdost na svého syna, který na videu bije vězně

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
Krevní msta

Výběr článků

Načítám