Hlavní obsah

Migranti u Lampedusy plavali hodiny a drželi se těl utonulých

Řím

Italští záchranáři u ostrova Lampedusa pokračují v pondělí v pátrání po obětech čtvrtečního ztroskotání lodi s africkými uprchlíky. Oficiální počet obětí stoupl na 211, ale nezvěstných je stále přes sto padesát lidí. Současně se objevují hrůzné detaily tragédie, kdy lidé plavali v moři mezi mrtvými a občas se jich drželi, napsala CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči pátrají ve vraku lodi po utonulých běžencíchVideo: Reuters

 
Článek

„Pět hodin jsme plavali, drželi jsme se mrtvých těl našich druhů,“ řekl třicetiletý Germani Nagassi. „Není nic horšího. Bylo tam mnoho dětí. Byla tam matka se čtyřmi dětmi, matka s novorozencem všichni ztracení v moři. Jsem vyděšení, mám hrozné myšlenky.“

Foto: Francesco Malavolta, ČTK/AP

Pytle s těly obětí z potopené lodi s migranty v Lampeduse

Očitá svědectví ukazují peklo, jímž si migranti prošli, když se loď po třinácti dnech plavby začala po požáru potápět a skončila na dně. Její motory se zastavily ani ne míli od ostrova.

Tragédii způsobil oheň, který měl pomoci

Kapitán lodi během plavby vyzval pasažéry, aby se snažili upoutat pozornost okoloproplouvajících lodí tím, že zapálí oblečení a další textil. ”Shromáždil nějaké oblečení a povlečení a zapálil ho. Jenže barel s benzínem explodoval,” řekl osmnáctiletý Hamid Mohammad. Oheň se začal rychle šířit a většina cestujících se kvůli tomu nahromadila na jedné straně lodi, ta se proto začala potápět.

Italská pobřežní stráž se již stala terčem kritiky za to, že jednala příliš pomalu a dost dlouho záchrannou akci jen natáčela. Mohammad popsal, že kolem nich proplula italská loď, která viděla, že mají problémy, ale neudělala nic: „Dvakrát nás objeli, a pak jeli pryč. Proto lidé začali panikařit. Jak se loď převracela, lidé začali křičet.“

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Migranti na ostrově Lampedusa, kteří přežili potopení lodě

Italská pobřežní stráž se ale kritice brání s tím, že její muži byli na místě neštěstí 20 minut poté, co obdrželi první nouzový signál SOS vyslaný lodí. ”Když nás v sedm hodin ráno zavolal rybář, ihned jsme začali zasahovat a koordinovat záchranné práce,” řekl mluvčí pobřežní stráže Filippo Marini.

Z moře vytáhli další oběti

Potápěči nalezli v pondělí ráno těla dvou žen, poté dalších 15 lidí, mezi nimi rovněž dvě ženy. Oficiální počet obětí neštěstí se tak vyšplhal na 211. Na lodi se ale plavilo podle agentury ANSA 518 lidí, přičemž nehodu jich přežilo jen 155. Přes 150 těl se tak stále nachází v moři.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Italští vojáci nesou těla afričanů z potopené lodi

Potápěči mezitím prohledávají potopený vrak. Mnoho cestujících zůstalo uvězněno v potápějící se lodi a ta se stala jejich hrobem. Jak uvedl Marini, těla byla dosud vytažena z okolí lodi a z jejího můstku. ”Nyní se musíme dostat do nákladového prostoru,” dodal Marini. Trosky leží na dně moře v hloubce asi 47 metrů.

Na lodi, která vyplula z libyjské Misuráty, byli hlavně Eritrejci a Somálci. Na cestě byli 13 dní.

Foto: Francesco Malavolta, ČTK/AP

Italští vojáci vynášejí z lodě těla vylovených obětí

Reklama

Výběr článků

Načítám