Hlavní obsah

Jste idiot, řekl slovenský premiér Fico novináři

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

"Jste idiot," agresivně zareagoval slovenský premiér Robert Fico na dotaz novináře. Ten se zajímal, zda Fico vlastní chatu na Záhorí. Právě do této oblasti míří vládní dotace v hodnotě 300 tisíc eur (téměř osm miliónů korun) na postřik proti přemnoženým komárům.

Článek

"Pokud mě někdo obviní, že jsem si dal postavit klimatizovaný tunel, že jsem založil velvyslanectví v Bělorusku a podobné nesmysly, které uveřejňujete, tak takové redaktory označuji za idioty. Na svém vyjádření trvám," dodal Fico.

Foto: Jan Koller , ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Starosta Záhorské Vsi Boris Šimkovič konstatoval, že situace s komáry je neúnosná. "Jsme moc rádi, že pan premiér reagoval," uvedl. Starosta dodal, že obce na postřik nemají finanční prostředky.

Bratislava také bojuje proti komárům

Rovněž obyvatelům a návštěvníkům slovenského hlavního města znepříjemňují život rekordně přemnožení komáři. Město rozhodlo o chemickém postřiku za několik set tisíc eur v nejvíce postižených městských částech Devín, Devínska Nová Ves, Karlova Ves a Dúbravka.

Chemický postřik však není možné aplikovat ve všech postižených oblastech. "Na územích s vyšším stupněm ochrany je potřebné požádat o povolení krajský úřad životního prostředí,“ uvedla mluvčí bratislavského magistrátu Eva Chudinová.

Přemnožení komárů způsobily červnové povodně, kdy se v bratislavské metropoli z břehů vylila Dunaj i Morava.

Foto: Kimmo Taskinen, ČTK

Komár saje krev z lidské ruky.

Z centra Bratislavy  kvůli komárům mizí letní terasy

V důsledku komáří kalamity už nejsou v centru města tak často viděny tolik oblíbené terasy restaurací a kaváren.

"Venku se vůbec nedá sedět. Jsem celý poštípaný,“ připustil jeden ze zahraničních turistů.

Trpí i zaměstnanci některých provozů v nejvíce postižených městských částech. "Máme videopůjčovnu v Dúbravce. Abychom upozornili zákazníky, že míváme otevřeno, necháváme otevřené dveře. K večeru, když mám v půjčovně světlo, začínají nájezdy komárů. Nedá se to vydržet,“ říká majitelka videopůjčovny Katarína Hladká.

Reklama

Výběr článků

Načítám