Hlavní obsah

Johnsonův kabinet je připraven podpořit odchod bez dohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ministři britské vlády podpoří premiéra Borise Johnsona, pokud z jednání z Evropskou unií nevzejde dohoda o budoucích vztazích. Informoval o tom list The Sunday Times. V Bruselu mezitím pokračují další jednání mezi britskými a unijními vyjednavači. Francie a Německo varují, že nehodlají přijmout dohodu za každou cenu.

Foto: Dominic Lipinski, Reuters

Britský premiér Boris Johnson (vpravo) a kabinetní ministr Michael Gove

Článek

V Bruselu v neděli začalo další kolo zatím neúspěšných jednání o uspořádání vztahů mezi Evropskou unií a Británií od Nového roku.

Podle zdrojů Timesů se pro případný odchod bez dohody vyjádřilo 13 kabinetních ministrů – včetně osmi, kteří brexit vůbec nepodporovali. Ministři dohodu chtějí, ale ne za cenu ztráty suverenity, uvádí list.

Premiérův kabinet je nejužší orgán vlády, ve kterém zasedají nejdůležitější a nejzkušenější ministři. Včetně premiéra čítá 21 lidí.

Francie a Německo varují, že nepřijmou dohodu o pobrexitových vztazích za každou cenu, uvádí agentura AFP. Na možné ukončení celní unie se chystají i britské zdravotnické orgány. V případě dlouhých front na pozemní hranici zvažují, že budou v Belgii vyráběné vakcíny proti covidu-19 dovážet vojenskými letadly.

Tvrdý brexit ohrožuje oživení britské ekonomiky, zotavení by trvalo léta

Ekonomika

„Budeme tvrdě pracovat na dosažení dohody," uvedl šéf britských vyjednavačů David Frost při příjezdu do Bruselu. Frost se v neděli opět sejde se šéfem jednacího týmu EU Michelem Barnierem. Výsledky jejich práce v následujících hodinách mají vyhodnotit v pondělí večer britský premiér Boris Johnson a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Kritických 48 hodin

Britský ministr zemědělství George Eustice na stanici Sky News upozornil, že na rozhodnutí zbývá několik málo dnů. Ministr potvrdil, že Británie je připravená na scénář, v němž by dohoda o obchodních a dalších vztazích mezi EU a Británií od ledna příštího roku nebyla uzavřena.

Podle politické redaktorky BBC Laury Kuenssbergové budou jednání ještě velmi náročná. „Vypadá to spíše jako poslední hod kostkou než dolaďování detailů,” vysvětlila. Následujících 48 hodin podle ní bude „zlomových”.

Tři oblasti, na kterých troskotá brexitová dohoda

Evropa

Podle dostupných informací se Británie s EU nedokáže shodnout ve třech otázkách: pravidla hospodářské soutěže, dohled nad řešením vzájemných sporů a rybolovná práva v britských vodách.

Reklama

Výběr článků

Načítám