Hlavní obsah

Johnson přihrával dotace své dobré známé

Právo, Rostislav Matulík

Potenciálně ničivý skandál musí řešit britský premiér Boris Johnson. Jak napsal v neděli týdeník The Sunday Times (ST), ještě v úřadu starosty Londýna (2008–16) opakovaně pomáhal své tehdy 26leté americké přítelkyni Jennifer Arcuriové dosáhnout na lukrativní dotace, ačkoli na ně neměla nárok.

Foto: Profimedia.cz

Jennifer Arcuriová při setkání s Borisem Johnsonem na ekonomickém fóru v Londýně před šesti lety.

Článek

Nejméně čtyřikrát ji také vzal přes odpor státních úředníků do své obchodní delegace na zahraniční ekonomická fóra. Blonďaté Kaliforňance tak financovali byznysové cesty britští daňoví poplatníci.

Když se v pondělí novináři během cesty do OSN v New Yorku Johnsona na kauzu ptali, odmítl jakkoli odpovídat. I na otázky, zda neudržoval s Američankou před lety sexuální vztah, pouze řekl, že bude mluvit výlučně o situaci v Perském zálivu a boji proti klimatickým změnám.

Podezření ze střetu zájmů je přitom rozsáhlé. Mladé podnikatelce údajně přihrál přes PR agenturu londýnského starosty London & Partners desetitisíce liber. V přepočtu jí celkem umožnil dosáhnout na tři miliony korun. Ministerstvo kultury, médií a sportu v pondělí oznámilo, že nejvyšší z grantů poskytnutých Američance začne vyšetřovat.

Johnson prosazoval brexit kvůli kariéře, tvrdí expremiér Cameron

Evropa

Jak napsal ST, tehdy ženatý Johnson a otec čtyř dětí, býval také častým hostem v bytě Arcuriové ve čtvrti Shoreditch nedaleko od londýnské radnice.

Starostova milenka?

Exmodelka se na sociálních sítích chlubila známostí s „nejmenovaným vysoce postaveným politikem“ a v jednom případě zmínila, že s ním bude trávit noc. „Býval zde častým hostem,“ připustil Chandan Daryanani, bývalý majitel nemovitosti.

A pokud to Johnson nestihl, trávili společně hodiny zasíláním esemesek. Arcuriová jej měla uloženého v mobilu pod přezdívkou Komodor. Pár si byl velmi blízký – například v roce 2014 mladá žena zveřejnila na sociálních sítích svůj snímek, jak sedí v křesle londýnského starosty.

Od suši k IT

Její kariéra přitom vypadá podivně. Nejprve zkoušela prorazit jako dýdžejka, tanečnice či modelka, v roce 2011 ale byla jen neúspěšnou manažerkou suši baru v kalifornském Morro Bay. Odešla proto studovat na málo známou Hultovu mezinárodní ekonomickou školu do Británie.

Ke konci studií se jako dobrovolnice přihlásila do kampaně za druhé zvolení Johnsona starostou. Ve štábu se s ním setkala a během několika týdnů byla jeho osobní přítelkyní.

Zkusila založit svou první IT firmu, avšak její obchodní partner Tom Hayes dostal za manipulace s úrokovou sazbou LIBOR 11 let vězení. Vzápětí založila firmu Innotech, pořádající IT konference. Johnson, který si za veřejné projevy účtuje milionové částky, na jejích akcích několikrát řečnil zdarma. Úřad starosty jí na start-up poskytl 10 tisíc liber, sponzoring ale neskončil. Ještě loni v lednu dostala od britských úřadů sto tisíc liber na „diverzifikaci kybernetické bezpečnosti“.

Tento grant je nyní vyšetřován mimo jiné proto, že v době jeho vyplacení Arcuriová nepobývala ani nepodnikala v Británii, což je podmínkou uvolnění peněz. Soukromí dárci jí navíc v návaznosti na peníze z radnice věnovali dalších 200 tisíc liber.

Úspěch nikdy neměla

Britské deníky mladou ženu díky známosti s Johnsonem zařadily na seznam pětadvaceti nejvlivnějších IT podnikatelů. Začala cestovat ve starostově delegaci, mj. do Tel Avivu či na Islámské ekonomické fórum v Singapuru. Jedno místo v delegaci stálo 35 tisíc liber (jeden milion korun). Firma Innotech přitom nikdy neprosperovala a podle obchodního rejstříku je nyní hluboce zadlužená.

Dnes 34letá žena vystupuje v USA jako majitelka kyberbezpečnostní firmy Hacker House, rovněž zadlužené, jejím finančním ředitelem je nynější britský manžel Arcuriové Matthew Hickey (36). Ten skandál považuje za kampaň proti premiérovi.

Šéf opozice Jeremy Corbyn naopak aféru označil za „zpronevěru veřejných peněz z dob, kdy Johnson ještě nebyl předsedou vlády“.

Reklama

Výběr článků

Načítám