Hlavní obsah

Za skandování spolužáků spáchal sebevraždu ve škole. Ta žaluje jeho otce za poškození dobrého jména

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parchovany

Uběhlo už téměř šest měsíců od sebevraždy deváťáka Romana, který skočil ze střechy školy v Parchovanech ve východoslovenském okrese Trebišov. A vedení školy se podle webu Plus jeden deň činí. Podalo žalobu na Romanova otce, protože má dost jeho ostrých slov, a žádá, aby se zdržel vyjádření na adresu školy i jejího vedení, konkrétně ředitele školy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Parchovanská základní škola, z jejíž střechy skočil patnáctiletý Roman, žaluje chlapcova otce. Od soudu žádá, aby Romanu Dominikovi „neodkladně zakázal“ zdržet se výroků jak na adresu vzdělávacího zařízení, tak jeho vedení, uvedl web Plus jeden deň.

Ředitel školy Ivan Račkovský tvrdí, že škola postupuje pouze na základě doporučení orgánů činných v trestním řízení.

„Na základě závěrů opakované psychologické krizové intervence by škola chtěla velmi důrazně upozornit, že pokračující negativní medializace (účelově čerpající informace pouze z jedné strany případu) zvyšuje u žáků riziko dlouhodobějšího a výrazně negativnějšího dopadu,“ píše se v návrhu žaloby doručeném soudu.

Žák na Slovensku o přestávce skočil ze střechy školy. Je po smrti

Evropa

Likvidují pietní místo

Škola likviduje i improvizované pietní místo. Zatímco krátce po listopadovém činu zde hořela spousta svící, dnes je tomu jinak. Svíce mizí.

„Je třeba upozornit na neopomenutelný fakt, že spolužáci zesnulého Romana jsou přímo zasaženi ztrátou svého spolužáka, a navíc jsou opakovaně označováni a stigmatizováni médii, což přispívá k jejich viktimizaci,“ vysvětluje návrh.

Škola poukázala také na fakt, že „odborníci nedoporučovali Romanovu otci vstup na půdu školy“.

„Důvodem je skutečnost, že opakovaně oslovuje úřady, média či nezainteresovanou společnost, a ty následně poskytují nepravdivé a zavádějící informace, podílejí se na poškozování dobré pověsti a dobrého jména školy včetně jejího ředitele,“ stěžuje si Račkovský jménem vzdělávacího zařízení.

Otec: Zapomněli na křik „skoč“

Otec zesnulého chlapce vidí za žalobou snahu umlčet ho, aby se nemohl vyjadřovat k šikaně ve škole, kvůli které jeho syn přišel o život. „Zapomněli tam připomenout křik ‚skoč‘. A také to, že video natáčeli (spolužáci Romana, pozn. red) během vyučovací hodiny a byli na chodbě, přičemž měli být ve třídě,“ poznamenal.

Pochybení školy přitom zjistili i zástupci slovenského Úřadu dětského komisaře, kteří školu navštívili čtyři dny po Romanově sebevraždě.

Zaměřili se tehdy nejen na dodržování úmluvy o právech dítěte. „Z našeho monitoringu vyplynuly nedostatky v oblasti východy a vzdělávání i katalogové evidence dokumentace žáků základní školy,“ informoval odborný asistent úřadu Andrej Petre.

Na webu čas.sk se objevilo video, které dokumentuje neuvěřitelnou krutost Romanových spolužáků. Webu je poskytl chlapcův otec.

„Romane, skoč!“ Deváťáka na Slovensku povzbuzovali spolužáci. Při pádu ze střechy školy ho točili

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám