Hlavní obsah

Jednotka NATO na Slovensku se rozšíří na 3000 vojáků

Bratislava

Předsunutá jednotka Severoatlantické aliance na Slovensku se rozšíří z původně plánovaných 2100 na 3000 vojáků. V úterý o tom rozhodla vláda premiéra Eduarda Hegera (Obyčejné lidé a nezávislé osobnosti OLaNO).

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Eduard Heger

Článek

Ministr obrany Jaroslav Naď (OLaNO) potvrdil, že o navýšení počtu vojáků požádaly státy NATO.

„Němci požádali o navýšení o 500 vojáků, Spojené státy o 200 vojáků, Česká republika a Slovinsko o sto vojáků. Dohromady se jedná o navýšení o 900 vojáků a celkový počet aliančních vojáků bude do 3000,“ uvedl Naď.

Počet německých vojáků se tak například zvýší z původně plánovaných 700 na 1200, amerických ze 400 na 600 a českých ze 600 na 700 vojáků.

Rusko tvrdí, že zničilo systém S-300 dodaný z Evropy. Slovensko to popírá

Evropa

Jedná se o maximální počet, který nemusí být zcela naplněný. Předsunutá jednotka aliance na Slovensku bude mít české velení. Kromě českých vojáků ji budou tvořit vojáci z USA, Německa, Nizozemska a Slovinska.

K navýšení počtu vojáků NATO na území země se musí vyjádřit ještě slovenský parlament. „Předpokládám, že to půjde standardní cestou na nejbližší schůzi parlamentu,“ dodal Naď.

NATO dodalo na Slovensko tři baterie systému protivzdušné obrany Patriot a očekává se dodávka čtvrté baterie. Slovensko minulý týden darovalo Ukrajině systém protivzdušné obrany S-300.

Slovensko jedná s Ukrajinou o dodávce houfnic Zuzana, potvrdil ministr obrany

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám