Hlavní obsah

Jednání o brexitu Mayová paralyzovala, tvrdí bývalý šéf štábu hlavního vyjednavače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová svému brexitovému vyjednavači Davidu Davisovi před jednáním s jeho evropským protějškem svázala ruce. Stanovila totiž takové mantinely, jaké jsou pro Evropskou unii nepřijatelné. V rozhovoru pro BBC to řekl Davisův bývalý poradce a šéf jeho štábu James Chapman.

Foto: ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

"V některých věcech (premiérka) zaujala určité absolutistické pozice. Mám na mysli Evropský soudní dvůr. Byly mu (Davisovi) stanoveny mantinely, jež mu práci, kterou má udělat, velmi ztěžují," řekl Chapman.

Spor o pravomoci soudu

Hlavního britského vyjednavače podle něho "ochromuje" především neústupné stanovisko Mayové ohledně Evropského soudního dvora, který podle ní v budoucnu nesmí mít nad Spojeným královstvím žádnou jurisdikci. Evropská unie ale na druhé straně trvá na tom, že tento její soud musí být nadále s to chránit unijní občany v Británii.

I když je Davis podle Chapmana tvrdý i pružný vyjednavač, tato pozice ohledně unijního soudu Británii v jednáních "paralyzovala".

Chapman v této souvislosti také upozornil, že pokud Mayová neprojeví víc přizpůsobivosti, nemusela by dohoda o brexitu projít v parlamentu. "Jestli podle mého názoru neprojeví více pružnosti, více pragmatismu, než projevovala v úřadu ministra vnitra, nedostane tuhle věc přes parlament," uvedl dále Chapman v rozhovoru s BBC.

Britská vláda ani ministerstvo pro brexit Chapmanova slova nekomentovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám