Hlavní obsah

Jdou po mně jako nacisti po Židech, ozval se Berlusconi

Řím

Italský expremiér Silvio Berlusconi popudil židovskou komunitu, když přirovnal situaci svých dětí k situaci perzekvovaných Židů v Německu za nacismu. Berlusconi tvrdí, že podobně po něm jdou levičáci v řadách justice.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Berlusconi výrok pronesl v rozhovoru s televizním reportérem Brunem Vespou. Výňatek z něj zveřejnila jeho strana Vzhůru, Itálie na svých webových stránkách. Už v minulosti Berlusconi opakovaně prohlásil, že se ho snaží politicky znemožnit levicoví soudci.

Tažení podle něj doléhá i na jeho děti. „Říkají, že se cítí jako židovské rodiny v Německu za Hitlerova režimu. Vpravdě, všichni jsou proti nám,“ uvedl bývalý ministerský předseda, který čelí hned několika stíháním kvůli obvinění z korupce, zneužití pravomocí a placeného pohlavního styku s nezletilou a má před sebou trest veřejných prací za daňové úniky.

Opálený Obama a nacista Schulz

Židovskou obec v Itálii Berlusconiho přirovnání popudilo. Podle jejího předsedy Renza Gattegni jsou expremiérovy poznámky „nejen nevhodné a nepochopitelné, ale také urážejí památku těch, kdo byli zbaveni všech svých práv, vystaveni nevyslovitelným zvěrstvům a připraveni o život“.

K tomu se na sociálních sítích hned objevily snímky elegantně oděných příslušníků Berlusconiho rodiny v  jejich luxusně zařízeném domově vedle fotografií vězňů koncentračního tábora.

Bývalý předseda vlády kritiku odmítl. Uvedl, že jeho přátelství s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem „vylučuje pochybnost“, že by si nebyl „vědom tragédie holocaustu“ a nechoval „úctu k židovskému lidu“.

Berlusconi je proslulý svojí prostořekostí. V minulosti například označil amerického prezidenta Baracka Obamu za opáleného a nynějšího předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze přirovnal k nacistickému dozorci.

Reklama

Výběr článků

Načítám